Glavni krivci za vrnitev vinilk na sceno nosilcev zvoka so neodvisne založbe in alternativne skupine kot sta Arctic Monkeys in Kaiser Chiefs. Zaradi dejstva, da skupine vsak izzid zgoščenke pospremijo še z omejeno serijo iste plošče, natisnjene na vinilki, se je prodaja slednjih zelo povečala.

"Gre za neke vrsto uporništvo, ki izhaja iz indie skupnosti," pojasnuje Toby Langley, soustanovitelj založbe Transgressive Records, ki promovira predvsem indie skupine. "Pri naši založbi je to del pogodbe - material izdajamo tako na zgoščenkah kot tudi na vinilkah," je dejal Toby.

Čeprav so vinilke še vedno daleč od svojih zlatih časov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kjer so jih v Veliki Britaniji prodali neverjetnih 89 milijonov na leto, pa letos prodajalci beležijo 1,1 milijona prodanih vinilk, kar je za šest odstotkov več kot lansko leto in največ v preteklih desetih letih.

Tudi prodajalne glasbe se prilagajajo okusu in preurejajo svoje prostore, da bi v njih našli prostor tudi za vinilne plošče. "V prihodnosti bodo zgoščenke izrinili novi formati," je mnenja Stuart Allan, eden od dobavnikov vinilk za velike glasbene trgovine v Veliki Britaniji, "vseeno pa se bo vedno našel prostor za vinilne plošče."