Predsednica skupščine zavoda Pavlina Svetič, ki je na ministrov predlog skupščino že sklicala, je morala 5. redno sejo skupščine tudi preklicati. Na ZZZS so namreč minuli petek prejeli pisno odpoved ministrove udeležbe na že sklicani skupščini zaradi "neodložljivih obveznosti". V oddelku za stike z javnostmi na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da bo "minister v tem času zelo verjetno v parlamentu odgovarjal na interpelacijo". Ali se bo to res zgodilo, pa bomo izvedeli šele jutri.

Po mnenju mnogih ljudi iz zdravstvenih krogov minister nerad govori o načinu podeljevanja koncesij, prav tako pa ga ne mika preširoka razprava o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki gre jutri neusklajena na ekonomsko-socialni svet. Po teh metodah dela ga upravičeno postavljajo ob bok odstavljenemu ministru Drobniču, ki ni bil naklonjen dialogom ne s stroko ne s socialnimi partnerji.

In kaj se je zgodilo z zadnjimi pogodbami za koncesionarje? Do včeraj so na ZZZS našteli le 22 podpisanih pogodb. Ali bo pogodbe podpisalo še preostalih 31 koncesionarjev, bomo izvedeli do konca tedna. Med vzroke za še nepodpisane pogodbe uvršajo tudi dejstvo, da koncesionarji še niso končali delovna razmerja v javnih zavodih, nimajo pa niti prostorov, kjer bi opravljali dejavnost. Iz koncesijske odločbe družbam z omejeno odgovornostjo pa je razvidno, da je ministrstvo za zdravje tisto, ki je ob podelitvi koncesije vsaj pri njih dolžno ugotoviti, ali so pridobili dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Tudi to stanje dokazuje, da bil pogovor z ministrom Bručanom o koncesijah še kako potreben.

Skupščina ZZZS bo sklicana prihodnje leto.