V istem času so strokovnjaki Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije na podlagi mednarodnih standardov in normativov oblikovali prehranska priporočila za zdravo prehrano otrok in mladostnikov, ki naj bi služila kot pripomoček za načrtovanje in pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji. Kljub temu so tudi letošnji izsledki raziskave pokazali, da je vnos vitamina D pod 24 odstotki priporočene količine, v hrani predšolskih otrok pa primanjkujejo še kalcij, jod in železo.

Najbolj občutljivi so možgani

Vitamini in minerali v hrani delujejo na mentalni razvoj in šolski uspeh otrok na tri načine, razloži dr. Dušanka Mičetić- Turk, pediatrinja v Splošni bolnišnici Maribor in dekanka Visoke zdravstvene šole v Mariboru. Železo, jod in cink organizem uporablja za proizvodnjo možganskih nevrotransmiterjev, ki so potrebni za boljše pomnjenje, koncentracijo in reakcijski čas.

Nekateri od teh nutritientov celo preventivno delujejo na staranje možganskih celic. Glukoza je vir energije za možgane, omega-3 polinenasičene maščobne kisline iz ribjega olja pa so izjemno pomembne za pravilno komunikacijo med možganskimi celicami in zato nujne za pravilni razvoj možganov.

Stalna in uravnotežena oskrba z vitamini in minerali je za otroka izjemno pomembna, saj brez njih organizem ne more uporabiti energije ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, moteni so rast, presnova, imunski odziv in živčna funkcija telesa, na pomanjkanje hranil pa so še posebej občutljivi možgani razvijajočega se otroka. Čeprav svojo končno velikost dosežejo v petem letu starosti, se namreč njihovo zorenje nadaljuje v odrasli dobo.

"Dnevne potrebe po mikronutrientih se med odraščanjem povečujejo glede na telesno težo, telesne dejavnosti in zdravstveno stanje, pomanjkanje nekaterih vitaminov, na primer B-vitaminov, pa se pri otroku pokaže že v nekaj dneh," poudari dr. Turkova.

Sintetični pripravki so slab nadomestek

Najboljši vir vitaminov in mineralov je uravnotežena in sestavljena, polnovredna prehrana. Široka paleta vitaminskih dodatkov je po besedah dr. Turkove ne more nadomestiti iz treh razlogov. "Sestavljena hrana vsebuje kompleksno mešanico mikronutrientov, ki se absorbirajo sočasno s prebavljenimi nutritienti." Poleg tega vsebuje sestavljena hrana, predvsem rastlinskega izvora, antioksidante, ki znižujejo poškodbe celic in tkiv. Ne nazadnje je pomembno tudi to, da za razliko od sintetičnih pripravkov mikronitrientov iz hrane redko zaužijemo v preveč.

Vitamini za še nerojenega otroka

Kako pomembni so vitamini in minerali, je pokazal angleški znanstvenik dr. David Barker s postavitvijo revolucionarne teorije o pomenu prehrane zarodka, plodu in dojenčka na razvoj kroničnih bolezni v odrasli dobi. Barker je potrdil, da skrita lakota oziroma pomanjkanje vitaminov in mineralov v zgodnjem obdobju človekovega življenja vpliva na pojav nekaterih bolezni pri odraslem človeku. Tako ljudje, ki v otroštvu niso zaužili dovolj vitaminov, pogosteje obolevajo za kardiovaskularnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, možgansko kapjo, povišanim krvnim pritiskom in aterosklerozo. Barkerjeva teorija je postavila tudi novo strategijo preprečevanja teh bolezni, ki temelji na zagotavljanju zadostne in pravilne prehrane mladih deklet, bodočih mater in nosečnic.