Po včerajšnji odločitvi, da ne razrešijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, so v DZ glasovali o razrešitvi ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča, ki jo je predlagal premier Janez Janša.

Drobniča podprla le poslanska skupina NSi

Z 59 glasovi za in sedmimi proti so Janeza Drobniča pričakovano razrešili s funkcije, s čimer je prvič v mandatu te vlade prišlo do zamenjave v vodstvu enega izmed ministrskih resorjev.

Vizjak največ tri mesece

Predsednik vlade Janez Janša je državni zbor že obvestil, da bo funkcijo ministra za delo, družino in socialne zadeve začasno poveril Andreju Vizjaku. Ta lahko funkcijo opravlja največ tri mesece, nato pa mora Janša predlagati Drobničevega naslednika. Janez Drobnič se z današnjim dnem znova vrača v poslanske klopi. Z njegovim prihodom bo funkcijo poslanca prenehal opravljati Franc Capuder (NSi).

Razrešitev "na silo"

Janša je Drobniču predlagal, naj odstopi, ker ni dosegel pričakovanih rezultatov, vendar minister s temi ugotovitvami ne soglaša in se je odločil, da svojega položaja ne bo zapustil samovoljno in bo svojo usodo dal v roke poslancem.

Janša: Drobnič onemogočal normalno delovanje vlade

Drobnič je onemogočal normalno delovanje vlade, je ugotovil Janša, za katerega sta najbolj problematična ministrovo komuniciranje z organizacijami civilne družbe in nespretno vodenje pogajanj med socialnimi partnerji. Do konfliktov med njim in drugimi člani vlade pa je prišlo zaradi neusklajenosti in nespoštovanja koalicijske pogodbe ter postopkov.