Hrana, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, varuje predele v očesu pred škodljivimi vplivi iz okolja. Najbolje za vid je, da uživamo veliko zelene zelenjave z vitamini in antioksidanti. "Predvsem so pomembni vitamini C, A in E, folna kislina, selen in cink. Za oči je koristen betakaroten, ki ga najdemo v korenju, grahu, zelju in brokoliju.

Zaradi dobrega vsrkavanja v telo ga je dobro zaužiti z vitaminoma A in E," pravi mag. Kristina Mikek, dr. med., oftamologinja iz Centra za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti. Zaščitno nalogo imata predvsem karotenoida lutein in zeaksantin na notranji ovojnici očesa, na očesnem ozadju, v predelu, ki zagotavlja dober centralni vid (vid, ki ga potrebujemo za branje, gledanje majhnih podrobnosti ter vožnjo z avtomobilom). Oba sta zelo pomembna za vidno funkcijo, prav tako pa delujeta kot zaščitna dejavnika. Značilno je, da ju organizem ne izdeluje in ju v telo dobimo le s hrano. Vpijata določeno svetlobo, ki prihaja skozi prednje dele očesa, in jo tako nevtralizirata. Poleg tega imata obe sestavini tudi antioksidacijski učinek: uspešno uničujeta proste radikale, škodljive snovi, ki na tem mestu nastajajo pod vplivom svetlobe.

Luteina je veliko v grahu, špinači, brokoliju, brstičnem ohrovtu, zelju, detelji, korenju, zeleni solati, še zlasti pa v endiviji. Najdemo ga predvsem v mangu, breskvah, marelicah in kiviju, nekaj ga je v jajčnem rumenjaku, povezanega z maščobnimi sestavinami, predvsem s holesterolom, prav tako ga vsebujejo živalska jetra. Da je ožilje čim bolj zdravo in s tem tudi očesno ozadje, je priporočljivo uživati tudi omega 3 maščobne kisline, ki jih med drugim najdemo v ribjem olju. Ko uživamo ribe, dobimo tudi vitamina A in D, ki pripomoreta k nastanku zaščitnih pigmentov v očeh.

Če se zdravo prehranjujemo in skrbimo za kondicijo, se nam ni treba bati sodobnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, zvišane vrednosti maščob v krvi, slabša prekrvavitev, sladkorna bolezen in druge. Zelo slabo pa na vid vpliva kajenje.