Podobnik je dejal, da poslanska skupina in strankini organi še niso razpravljali o premierovem predlogu, osebno pa meni, da je Janša imel argumente za Drobničevo razrešitev. "Najverjetneje obstajajo postopkovno utemeljene možnosti in pričakovanja, da bo poslanska skupina sledila predlogu predsednika vlade. Nenazadnje gre za pomembno relacijo med predsednikom vlade in ministri," je dejal okoljski minister.

Janša državnemu zboru predlagal razrešitev ministra Drobniča

Predsednik vlade Janez Janša je predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju predlagal razrešitev ministra za delo Janeza Drobniča. Predsednik NSi Andrej Bajuk se s predlogom strinja.

Premier je na novinarski konferenci še povedal, da na sestanku koalicijskih strank v četrtek ni bilo kakšne "hude obrambe ministra Drobniča". V torek je o nezadovoljstvu z ministrom govoril tudi s predsednikom njegove stranke NSi Andrejem Bajukom. Na novinarsko vprašanje, ali razrešitev pomeni razdor koalicije, je Janša odgovoril, da gre le za zamenjavo ministra in da bo, če bo ocenil, da je potrebno, predlagal razrešitev še kakšnega.

Strategija za dvig rodnosti le eden od vzrokov za razrešitev

Janša je povedal, da je predlog strategije za dvig rodnosti le eden od razlogov za razrešitev ministra, ki ga je že februarja letos pisno opozoril, da mora izboljšati delo ministrstva in vodenje resorja, sicer bo predlagal njegovo razrešitev. Toda po oceni premiera se stanje glede vodenja ministrstva, notranjih odnosov v resorju in glede ministrovega odnosa do "zunanjega okolja" ni bistveno izboljšalo.

Bajuk naj predlaga novega kandidata

Premier je še povedal, da se mu zdi povsem normalno, da mora minister, ki nima več njegovega zaupanja, sam odstopiti. Predsedniku NSi-ja Andreju Bajuku pa je že predlagal, naj v nekaj dneh najde novega kandidata za ministra. Bajuk je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo o delu ministra in predlogu Janše jutri razpravljal izvršilni odbor stranke. Med vrsticami pa je dal vedeti, da se z očitki premierja strinja.

Drobnič kljub pozivu Janše ni hotel odstopiti

Kljub temu da je premier Janez Janša že v četrtek ministra za delo Drobniča pozval k odstopu, je slednji danes javnost obvestil, da odstopne izjave ne bo podal. V SD-ju glede zahtevanega odstopa Drobniča podpirajo premierja.

"Ocenjujem, da pogoji za moj odstop niso izpolnjeni in vam zato sporočam, da ne nameravam odstopiti kot minister za delo, družino in socialne zadeve," je povedal Drobnič. Dodal je še, da je za Janševo nezadovoljstvo z njegovim delom izvedel iz medijev.

Drobnič bi bil v skladu z etičnim kodeksom vlade pripravljen ponuditi svoj odstop le v primeru, "če bi zaradi nespoštovanja ustavne prisege, etičnega kodeksa ali zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov predsednik vlade in predsedniki koalicijskih strank presodili, da je nastala občutna škoda za ugled vlade ali institucije", ki jo vodi. Teh razlogov, kljub temu da je Janša njegovo odstopno izjavo pričakoval včeraj do polnoči, po Drobničevem mnenju ni.

V četrtkovem sporočilu iz kabineta predsednika vlade so zapisali, da je Janša z Drobničem v torek opravil pogovor in mu predlagal, da zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov odstopi, saj kljub nekaterim nedvomnim rezultatom, ki jih je ministrstvo doseglo v času njegovega ministrovanja, skupna ocena njegovega dela ni pozitivna.

"Preveč nepotrebnih konfliktov in premalo pretehtanih predlogov"

"Prevečkrat je po njegovi krivdi prišlo do neusklajenega ravnanja, premalo pretehtanih predlogov in nepotrebnih konfliktov. Še posebej pa se je šibkost vodenja in šibkost pri usmerjanju politik v pristojnosti ministrstva pokazala pri pogajanjih s socialnimi partnerji in nekaterimi organizacijami civilne družbe," so zapisali v sporočilu.

"Dosledno sem izvajal ukrepe"

Drobnič je sinoči v oddaji Trenja na POP TV med drugim poudaril, da je dosledno izvajal ukrepe gospodarskih in socialnih reform. "Samo to je osnova, na kateri se ocenjuje moje delo." Dodal je še, da je Janševa zahteva povezana z mnenjem oz. odločitvijo ostalih predsednikov koalicijskih strank.

Na vprašanje, ali ga je Janša pod pritiskom sindikatov, ki so večkrat izrazili nestrinjanje s potekom socialnega dialoga, žrtvoval, je Drobnič odgovoril, da tega ne bo komentiral. "Jaz le ocenjujem svoje delo in kolikor se vsi predsedniki strank strinjajo, da nisem dosegel rezultatov, potem se sproži etični kodeks in moj odziv, da bi moral ponuditi odstop," je poudaril.

Glede odmevne strategije za dvig rodnosti pa je še dejal, da je to "strateški dokument, ki ga mora Slovenija sprejeti za prihodnost, ne glede na to, ali bom jaz še minister ali ne". Ob tem je dodal, da takšno stanje, kot je sedaj, ni dobro. "Nenavadno pa bi bilo, da bi bil minister interpeliran zaradi strategije, ki zagovarja življenje in dvig rodnosti. To bi bilo nenavadno, čudno in nedostojno," meni minister.