Kakšne so podobnosti med Latinico in Piramido?

Latinica je družbeni debatni klub, katerega cilj je spreminjanje družbene zavesti, medtem ko je Piramida zabavna oddaja, ki popularizira politike in njihova stališča v formi, ki je prilagojena najširšim gledalskim množicam.

Katere podobnosti in razlike opažate med oddajama Latinica in Trenja kot avtor izvirne oddaje, torej Latinice?

Trenja se bolj ukvarjajo z aktualnopolitičnimi dogodki, medtem ko gre Latinica vedno pred časom in obravnava družbene probleme tako, da poskuša iz njih eliminirati "golo" politiko oziroma se trudi izogniti temu, da bi bila izrabljena za dnevnopolitične cilje.

Koliko dni vnaprej praviloma pripravljate oddajo?

Oddaje delamo mesec dni vnaprej. Pogosto se odzovemo tudi na aktualne teme, vendar pa spet ne na politični ravni, pač pa na ravni širše družbene analize. Mi nismo politični propagatorji, ampak družbeni analitiki.

Ali bi bila Latinica drugačna oddaja, če bi jo delali na komercialni televiziji?

Mislim, da bi bila Latinica na komercialni televiziji bolj populistična in manj analitična, bi bila pa takšna, kakršna je zdaj, uspešna tudi na komercialni televiziji. Na Hrvaškem je Latinica še vedno najbolj gledana oddaja po TV Dnevniku.

Kako pogosto so gostje v vaši oddaji izražali "nedemokratične ideje", ideje, ki so v nasprotju z ustavo oziroma z zakoni neke civilizirane, demokratične države?

V vsem tem času je bilo takšnih gostov morda pet ali šest. Njihov nastop je bil koristen, da smo lahko videli, kaj nedemokratično mišljenje sploh je. Danes takšni gostje v Latinici ne nastopajo več. Bili so pač odsev časa, v katerem smo živeli.

V zadnjem času je opaziti, da so debate postale bolj umirjene. Kaj se je zgodilo?

Postali smo zrelejši, tako jaz, gledalci, kot hrvaška družba v celoti. Ne maramo več visokih tonov in mlatenja prazne slame. Težimo k temu, da bi bile stvari karseda jasne, za dosego tega pa dretje v studiu ni nujno potrebno. Vulgarnosti in primitivizma dandanes v Latinici ni več. Časi se spreminjajo, kljub temu pa je oddaja ohranila visoko gledanost.

Ali bi lahko rekli, da je Latinica mati "infotainmenta", žanra ki ga v čisti obliki gledamo v Piramidi?

Da, lahko bi rekli, da je vse nastalo iz Latinice, ki je odprla vrata različnim mišljenjem in detabuiziranju družbenih tabujev.