Z Romi je govoril sam oziroma le v prisotnosti prevajalke, zato sta tudi Milan Zver, minister za šolstvo in šport in predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti, ter Stanko Baluh, direktor vladnega urada za narodnosti, ostala pred vrati Strojanovega bivališča.

Zver je dejal, da bodo do konca tedna poskušali najti ustrezno lokacijo za naselitev romske družine, za kar bodo morale prevzeti odgovornost tudi lokalne skupnosti. "Naredili bomo vse, da do vrnitve v Ambrus ne bo prišlo in da bomo našli boljšo lokacijo, tudi v dogovoru z lokalnim prebivalstvom," je dejal Zver.

Odvetnica Strojanovih Tatjana Markelj je poudarila, da je v tem trenutku edini kraj, kamor se lahko vrnejo, njihovo okoli 2000 kvadratnih metrov veliko zemljišče pri Ambrusu. Postojnčane pa je razjezila novica, da sta dva Roma v torek izpred neke trgovine ukradla paket žarnic in mehčalec za perilo. Župan Jernej Verbič je včeraj odločno povedal, da so Romi s tem zlorabili postojnsko gostoljubje, zato bo zahteval, da jih po 19. novembru izselijo.

Zver je komisarju Hammarbergu predstavil politiko slovenske vlade do zaščite romske etnične skupnosti. Zver dolgoročno rešitev vidi v dvigu tolerance in kulture na obeh straneh, kar lahko po njegovem mnenju dosežemo predvsem z izobraževanjem, ki se mora z osnovnošolskega razširiti na srednješolsko, saj bi to Romom omogočilo lažje vključevanje v trg dela. Zdaj jih je namreč v Sloveniji zaposlenih le okoli dva odstotka, po Zverovem mnenju zato, ker se jim zaradi visokih standardov socialne varnosti enostavno ne splača delati, ker so dela, za katera so sposobni, zelo slabo plačana.

"Urediti bo treba tudi prostorske ureditvene pogoje za njihova bivališča, v nekaterih primerih bo gotovo šlo za legalizacijo bivališč. Še vedno bomo izvajali pozitivno diskriminacijo na tem področju, saj nas k temu zavezujejo zakoni," je dejal Zver. V Sloveniji naj bi kmalu dobili dva nova poklica, romski mediator in romski asistent, ki bosta pomagala v šolskih razredih in v odnosih s romsko manjšino.