Kitajski predsednik Hu Jintao je medtem na pogovore o severnokorejskem poskusu v ZDA in Rusijo poslal svojega posebnega odposlanca, ZDA pa so v Združenih narodih predstavile nov osnutek resolucije o Severni Koreji.


Resolucija

Nov osnutek resolucije, ki so ga ZDA v Varnostnem svetu ZN razširile v sredo zvečer, po novem predvideva tudi uvedbo prepovedi potovanja proti Pjongjangu, po drugi strani pa uporablja "milejši" jezik, ko govori o mednarodnih inšpekcijah tovora, ki prihaja v ali iz Severne Koreje, in finančnih sankcijah. Poleg tega osnutek ne predvideva popolne prepovedi dostopa severnokorejskim ladjam in letalom do pristanišč oziroma letališč drugih držav. Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, gre za poskus, da bi resolucijo vendarle podprli tudi Rusija in Kitajska, stalni članici VS ZN. Ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton je sporočil, da si ZDA prizadevajo, da bi glasovanje o resoluciji - nov osnutek bodo sicer uradno predstavili danes - potekalo že v petek.

Obramba

Kot so poročali južnokorejski mediji, je cilj nove vojaške strategije Seula predvsem priprava in okrepitev orožja, s katerim je mogoče uničiti severnokorejske sisteme za dostavo jedrskih konic. Leta 2002 zasnovana ameriško-južnokorejska vojaška strategija v primeru napada Severne na Južno Korejo predvideva odstavitev severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila in poraz njegove 1,2-milijonske vojske, vendar pa ne vsebuje načrtov za morebitno jedrsko vojno.

"Prišlo je do spremembe razmer. Povsem normalno je, da v spremenjenem okolju ponovno preverimo vojaško pripravljenost," je medtem povedal tiskovni predstavnik generalštaba južnokorejske vojske, ki pa navedb medijev ni želel komentirati. "Odkar je Severna Koreja v ponedeljek sporočila, da je izvedla jedrski poskus, smo pripravili različna poročila. Podrobnosti ostajajo tajne," je še dodal.