Šinkovec se je ob tem zahvalil Podbregarju "za korektno predajo poslov". "S Podbregarjem sem konstruktivno sodeloval, odkar se poznava," je v izjavi za javnost danes povedal Šinkovec.

Šinkovec je po poklicu diplomat. Tako se skoraj že tri desetletja ukvarja s področjem mednarodnih odnosov Slovenije, z varnostno politiko v Sloveniji in tujini pa približno devet let. "Kot veleposlanik pri zvezi NATO zadnjih osem let, in še posebej zadnji dve leti in pol kot član severnoatlantskega sveta, ki na ravni veleposlanikov vodi NATO, sem bil pri sprejemanju odločitev zavezništva dnevno odvisen tudi od obveščevalnih informacij, ki jih države članice posredujejo zavezništvu," je povedal Šinkovec.

V današnjem svetu asimetričnih groženj, med katerimi izstopa terorizem, je področje delovanja SOVA in sodelovanje s sorodnimi inštitucijami po mnenju Šinkovca vitalnega pomena za zagotavljanje varnosti Slovenije. "Žal je bilo v svetu v zadnjih letih veliko neustreznih političnih odločitev, sprejetih zaradi slabih, napačnih ali neobstoječih obveščevalnih podatkov oz. neupoštevanja teh," meni Šinkovec.

Novi direktor je ob tem zagotovil, da se še posebej zaveda občutljivosti poseganja v področje človekovih pravic. "Sem eden tistih, ki so jih tovrstne službe nadzorovale še pred demokratizacijo Slovenije," je pojasnil Šinkovec.