Po njeni oceni je obtoženec pri vsem skupaj kazal popolno brezčutnost, saj se ni oziral na prošnje in moledovanja mlade, komaj 32-letne matere dveh otrok. Prepričana je, da je Plut načrtoval tudi umor Ljubičinega moža Mirka Ulčarja, ki mu je usodnega dne uspelo pobegniti. "Plutova zmožnost obvladovanja med dejanjem ni bila bistveno zmanjšana, saj se je ves čas zavedal, kaj počne, in je to tudi želel početi," je prepričana tožilka.

Za umor na grozovit način je predlagala najvišjo možno kazen 30 let zapora, ker gre za povratnika. Za poskus umora Mirka Ulčarja naj bi mu prisodili 15 let, za grdo ravnanje, ko je kakšen teden pred usodnim dogodkom Ulčarja tudi pretepel, pa še šest mesecev zapora. Kot najvišjo možno po naši zakonodaji naj bi tako sodišče Plutu izreklo skupno kazen 30 let zapora.

Nesrečni slučaj

Povsem nasprotno od tožilke je dogodke, ki so se v hiši Ulčarjevih na Dolgem Brdu odvili 24. februarja, pojasnil zagovornik obtoženca Andrej Žabjek. "Ni šlo za umor, pač pa nesrečni slučaj, saj je Plut med padcem v kopalnici le enkrat porezal Ulčarjevo, ostale poškodbe ji je moral povzročiti nekdo drug."

V zločin naj bi Pluta s stalnimi pritiski prisilil nekdanji pajdaš Hubert Ocvirk, ki naj bi teden dni pred dogodkom tudi pretepel Ulčarja. Celoten Žabjekov zaključni govor je tako temeljil na tretji osebi, ki naj bi bila tistega jutra v hiši Ulčarjevih, kar je zagovornik omenjal že na prejšnjih obravnavah. Tokrat je kot famoznega neznanca prvič neposredno omenil Ocvirka, ki naj bi očitno večkrat zabodel Ljubico in prerezal vrvi na rokah in nogah Mirka Ulčarja.

Slednji je moral prav zaradi tega včeraj še enkrat stopiti pred sodni senat, saj sta želela Plut in njegov zagovornik izvedeti, kako se je rešil vezi. Ulčar se je spomnil, da je uspel nekako sneti vrv na eni roki, se rešiti večine vrvi in pobegniti k sosedom, kaj več pa mu ni ostalo v spominu. Plut se je ob tem cinično nasmihal, medtem ko je Žabjek za Ulčarja pripravil nekaj neprijetnih vprašanj.

Ustrašil se je noža

Zanimalo ga je, zakaj se ni branil pred Plutom, ki je ženo in njega pričakal doma, saj je imel v bližini kar nekaj primernih predmetov. "Ker se nisem mogel, saj je šel name s 30-centimetrskim nožem in če bi kaj poskušal, bi ubil tudi mene," je izdavil Ulčar in po naslednjem vprašanju obmolknil. Zagovornika je namreč zanimalo, zakaj je pobegnil iz hiše in ni pomagal svoji ženi, ki jo je imel Plut zvezano v kopalnici. Ko se je zbral, je Ulčar s komaj slišnim glasom odvrnil, da je o tem že vse povedal in da ga je v tistem trenutku premagal strah za lastno življenje.

S tem mučna epizoda zanj še ni bila končana, saj je oživel tudi Plut, ki navadno mirno spremlja sojenje, tokrat pa je bil precej zgovoren, saj je v besedo stalno skakal tako tožilki kot predsednici sodnega senata sodnici Barbari Trebec Debeljak. Od Ulčarja je s povišanim glasom zahteval, naj pove, zakaj nista prišla v kopalnico skupaj s tistim, ki ga je osvobodil vrvi. To je očitno dvignilo pritisk tudi mirnemu Ulčarju, saj je nanj skoraj zatulil: "Ti dobro veš, da sem bil sam in da notri ni bilo nikogar drugega. Stalno samo lažeš, vse skupaj si načrtoval." Pretreseni vdovec se je po koncu pričanja odpravil nazaj proti psihiatrični kliniki, kjer se zdravi.

Prav tja bi Žabjek rad namestil tudi svojega klienta, saj je sodišču predlagal, naj Pluta zaradi disocialne osebnostne motnje napoti na psihiatrično zdravljenje. Žabjek je sodišču predlagal še, naj obtožbo o umoru Ljubice Ulčar na grozovit način prekvalificira v umor iz malomarnosti. "Plut tudi ni skušal umoriti Mirka Ulčarja, saj se ga ni z nožem niti dotaknil, teden dni pred kritičnim dogodkom pa je Ulčarja pretepel Ocvirk, zato predlagam, da mojega klienta oprostite drugih dveh obtožb," je zaključni govor končal Žabjek. Sodišče se je odločilo, da bo zaradi zahtevnosti zadeve razglasitev sodbe v enem najbolj odmevnih primerov zadnjih let odložilo in z njo javnost seznanilo v ponedeljek.