K temu sklepu nas navajajo rezultati naše javnomnenjske ankete Vox populi, med katero je 43,2 odstotka anketirancev povedalo, da te Drnovškove odločitve ne odobrava. 26,9 odstotka anketirancev je sicer izrazilo strinjanje z Drnovškovo odločitvijo, vendar z nekoliko sarkastično utemeljitvijo, da je predsednik republike tako ali tako porabil že preveč denarja. Takih, ki s predsednikom in njegovim uradom zares soglašajo, saj je predsednik na tak način protestiral proti nekorektnemu odnosu vlade do njega, je bila le dobra petina (21,2 odstotka).

Da pretežni del javnega mnenja res ne soglaša s predsednikovo odločitvijo o odpovedi obiskov v tujini, potrjuje tudi rezultat odgovarjanja na vprašanje, na čigavo stran se ljudje uvrščajo v razhajanjih, ki smo jim v zadnjem času priče med predsednikom republike Drnovškom in premierom Janšo. Javnomnenjska večina, resda ne prav izrazita, podpira Janeza Drnovška (40,9 odstotka), za Janezom Janšo pa stoji 34,3-odstoten delež javnega mnenja, iz česar smemo sklepati, da je Drnovškova odločitev nepopularna tudi med njegovimi siceršnjimi privrženci. No, dobra petina (21,5 odstotka) je takih, ki se ne razporejajo ne za Drnovškom in ne za Janšo: zelo verjetno so ti ljudje prepričani, da ima v sporu med dvema politikoma prav vsak po malem.

Kateri premier je bil doslej najboljši?

Tokratnemu anketnemu vprašalniku smo spet dodali vprašanja, ki jih zastavljamo vsake štiri mesece, in sicer, kateri od dosedanjih predsednikov vlad je najbolje opravljal to funkcijo in kateri trije ministri sedanje vlade svoje delo opravljajo najbolje oziroma najslabše. Pri ocenjevanju dela dosedanjih premierov Lojzeta Peterleta, Janeza Drnovška, Andreja Bajuka, Antona Ropa in Janeza Janše ne opažamo večjih sprememb. Tudi v jesenskem "kolu" je največ anketirancev (44,6 odstotka) ocenilo, da je bil najboljši premier Janez Drnovšek, 25,9 odstotka pa jih meni, da funkcijo predsednika vlade najbolje opravlja sedanji premier Janez Janša.

Več sprememb lahko opazimo na lestvici najuspešnejših oziroma najmanj uspešnih ministrov sedanje vlade. Pri naštevanju treh najuspešnejših ministrov so anketiranci najpogosteje navedli ime ministra za šolstvo in šport Milana Zvera, zato se Zver z 20,2 odstotka glasov uvršča na vrh lestvice najuspešnejših ministrov. Natančneje, Milan Zver mesto prvega na tej lestvici ohranja že od decembra, saj je bil pred natančno letom dni kot najuspešnejši minister največkrat naveden minister za zdravje Andrej Bručan, junija lani pa minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel.

Bručan se je v naslednjih mesecih vztrajno pomikal po lestvici navzdol, glasove pa je vse mesece izgubljal tudi Rupel, ki pa na lestvici najuspešnejših ministrov Janševe vlade še zmeraj zaseda tretje mesto. Na drugem mestu je finančni minister Andrej Bajuk, medtem ko ministri Vasko Simoniti, Ivan Žagar in Jure Zupan že mesece vztrajno branijo dno lestvice najuspešnejših ministrov.

Rupel je izgubljal glasove

Seveda se je pri vrednotenju pozicij na tej lestvici kot tudi na lestvici najmanj uspešnih ministrov treba zavedati, da je uvrstitev ministrov tesno povezana tudi z njihovo prepoznavnostjo v javnem mnenju oziroma s frekvenco pojavljanja v javnem življenju: bolj kot je neki član vlade navzoč v javnosti, večja je verjetnost, da se bodo anketiranci spomnili njegovega imena.

Pa vendar zgolj s frekvenco nastopanja članov vlade v javnem življenju ni mogoče pojasniti njihovih uvrstitev na teh lestvicah. Tako je bil Dimitrij Rupel junija lani, ko smo prvič zastavili ta vprašanja, z 8,9 odstotka navedb uvrščen v sredino lestvice najslabših ministrov, vrh negativne lestvice pa so zasedali kmetijska ministrica Marija Lukačič, Andrej Bajuk in minister za delo Janez Drobnič. In čeprav ni zunanji minister v javnem življenju nič bolj dejaven, kot je bil pred več kot letom dni, ga je danes daleč največ anketirancev (21,6 odstotka) navedlo kot ministra, ki najslabše opravlja svoje delo.

Rupel je v primerjavi z letošnjim junijem pridobil devet odstotkov kritičnih glasov in tako na lestvici najmanj uspešnih ministrov prehitel junijskega prvaka Milana Zvera. Ta je imel spomladi težave z ohranjanjem tajnosti maturitetnih nalog, Rupel pa je poleti poveljeval v vojni za Hotizo. Drugi na lestvici ministrov, ki po mnenju anketirancev najslabše opravljajo svoje delo, je Andrej Bajuk (14 odstotkov), tretja pa je Marija Lukačič (13,6 odstotka). Dno te lestvice zasedajo ministri Vasko Simoniti, Janez Božič in Ivan Žagar.