Objame prijatelje, poljubi prijateljice in tudi čedne novinarke, ki si želijo nekaj svežih izjav človeka, humanitarca, pisatelja in predsednikovega odposlanca, ki že dober mesec polni slovenske časopise in televizijske zaslone. Njegovo zdravje ni najboljše; granulom, amebe, pa še nadležna žuželka mu je načela bobenček. Potreben je zdravniškega pregleda, a se zaveda, da je medijem, ki mu stojijo nasproti, dolžan nekaj takojšnjih odgovorov. Kot sam priznava, "stres za zdaj blaži bolečine".

Še dan prej je razmišljal, da bi ostal v Kartumu in vztrajal pri zahtevi, da mu vrnejo zaseženo premoženje, še posebno kamere in za 50 ur posnetkov, s katerimi je dokumentiral dramo Darfurja, še posebej tamkajšnjega ljudstva Furov v pokrajini Džebel Mara. Nato se je premislil, prepričali so ga "modri nasveti" iz Ljubljane. Brez pomislekov odgovarja na vprašanja improvizirane tiskovne konference: "Tam v ječi sem razumel tudi džandžavide, njihovo podporo vladi, ker so na koncu prejšnjega stoletja izgubili pravico do zemlje zaradi odločitev furskih sultanov. V ječi so bili pripadniki različnih skupin, sekt… vsi so v Darfurju žrtve nekoga, vsi so bili izdani, tudi jaz…"

Izdan je bil Tomo Križnar, ko se je predal vojakom Afriške unije. Zakaj Križnar ni odletel v helikopterju evropske "task force", ki mu ga je menda v Al Fašerju dal na razpolago neki nemški polkovnik na prošnjo predsednikovega urada? "Nič nisem vedel o tem helikopterju, nihče me ni obvestil." Kaj pa dokument o domnevnem ukazu likvidacije vsakogar, ki bi poskušal izkopati množična grobišča? "Dokument sem res posnel," zatrjuje Križnar, "vprašanje pa je, ali je to bil original. Vojaški eksperti so na sodišču poskušali dokazati, da gre za falsifikat, kar naj bi bilo vidno pri žigu in drugih podrobnostih."

Skupaj s Tomom Križnarjem sta na brniško letališče iz Kartuma in Frankfurta prispela tudi oba slovenska odposlanca, ki sta si v Sudanu prizadevala za izpustitev humanitarca, konzul v Kairu Andrej Dernovšček in posebni predsednikov odposlanec Hamdija Blekić. Takoj po prihodu na letališče in srečanju z novinarji je Tomo Križnar obiskal predsednika republike Janeza Drnovška.