No, za delovanje sistema lokalne samouprave sta bolj kot izvolilne možnosti sedanjih županov pomembna podatka, da je dvetretjinska večina državljanov zadovoljna z delom sedanjega župana in da kar 53,9 odstotka državljanov oziroma občanov ocenjuje, da je njihova občina v zadnjih štirih letih razvojno napredovala. Da je njihova občina v tem obdobju nazadovala, po naših podatkih ocenjuje 10,4 odstotka državljanov, da je razvojno stagnirala, pa 33,6 odstotka.

Zadovoljni z občino...


Ker so ljudje prevladujoče zadovoljni z razvojem svoje občine in delom sedanjega župana, je razumljivo, da imajo ti dobre možnosti za ponovno izvolitev. Če bi se torej za ponovitev mandata odločila sedanji župan oziroma županja neke občine, bi ga pri tem podprlo 46,2 odstotka volilcev, 42,4 odstotka volilcev pa bi verjetno podprlo nekega drugega kandidata. Seveda ne smemo spregledati, da gre za anketne podatke, zbrane na ravni vse Slovenije, od občine do občine pa bi bila ta razmerja verjetno precej drugačna.

...in dobri obeti za Jankovića


Tudi ime Zorana Jankovića, nekdanjega predsednika uprave Mercatorja in neuradnega kandidata za župana Ljubljane, se jeseni ne bo znašlo na volilnih lističih po vseh volilnih enotah, ampak le na ljubljanskih voliščih. Toda 55,2-odstotna večina vseh Slovencev pričakuje, da bo Janković v Ljubljani izvoljen, približno petina pa ocenjuje, da mu ne bo uspelo. Vsekakor pa naši anketni podatki potrjujejo, da je menedžer in politik Zoran Janković precej priljubljen med potrošniki/volilci, saj je kar 57,8 odstotka anketirancev ocenilo, da bi ga volili za župana, če bi Janković kandidiral v njihovi občini. Zanimivo je, da so za Zorana Jankovića kot župana svoje občine najbolj vneti prebivalci Primorske (67 odstotkov), Celjske kotline in Dolenjske (po 65 odstotkov), najmanj pa prebivalci ljubljanske regije (54,9 odstotka), zato je vprašanje, ali se Jankoviću ne bi bolj splačalo, da bi nov smisel življenja iskal kot nasprotnik kakšnemu Popoviču, Šrotu ali Kovačiču in ne na račun Simšičeve.

Vprašanja, odgovori in ostala statistika so v okvirjih.