Vsaj enega potovanja - bodisi poslovnega ali daljšega zasebnega potovanja ali pa obeh - se je lani udeležilo več kot milijon ali 62 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Od tega se jih je 20,4 odstotka udeležilo daljših zasebnih potovanj samo v Sloveniji, 60,5 odstotka samo v tujini. Delež tistih, ki so se udeležili tako zasebnega potovanja v Sloveniji kot tudi v tujini, je bil lani 19,1-odstoten.Slovenski turisti so lani odpotovali na okoli 3,9 milijona zasebnih potovanj, od tega je bilo 57,9 odstotka krajših, druga pa so bila daljša potovanja. Pri tem je 45,6 odstotka zasebnih potovanj potekalo po Sloveniji.

Med daljšimi zasebnimi potovanji so prevladovala potovanja v tujini (73,9 odstotka), med krajšimi zasebnimi potovanji pa potovanja po Sloveniji (59,8 odstotka). Dobra četrtina daljših zasebnih potovanj je potekala po Sloveniji, cilj okoli treh četrtin daljših zasebnih potovanj pa je bila Hrvaška.Lani so turisti na 85,7 odstotka zasebnih potovanj odšli zaradi preživljanja prostega časa (počitnice, dopust, potovanje), glavni razlog za 14,2 odstotka zasebnih potovanj pa je bil obisk sorodnikov in prijateljev. Na 86,2 odstotka potovanj so turisti potovali z osebnim avtomobilom. Potovalne agencije pa so organizirale le manjši delež oz. 12,2 odstotka tovrstnih potovanj.

Najpogosteje (na 55 odstotkih vseh zasebnih potovanj) turisti bivajo v zasebnih nastanitvah; in sicer pri sorodnikih ali prijateljih (43,3 odstotka) ali pa v lastnih počitniških bivališčih (39,5 odstotka).Slovenski turist je za eno zasebno potovanje, ki je povprečno zajemalo 4,6 prenočitve, v preteklem letu porabil okoli 37.000 tolarjev oz. osem tisoč tolarjev dnevno. Pri tem je zasebno potovanje v Sloveniji, ki je povprečno zajemalo 3,2 prenočitve, v povprečju stalo okoli 18.000 tolarjev (okoli šest tisoč tolarjev dnevno). Za zasebno potovanje v tujino, ki je obsegalo povprečno 5,7 prenočitev, pa je slovenski turist v povprečju plačal okoli 52.000 tolarjev (devet tisoč tolarjev dnevno).Na daljših zasebnih potovanjih v tujini so Slovenci po podatkih statističnega urada lani v povprečju največ zapravili v Turčiji (23.556 tolarjev dnevno), Španiji (17.094 tolarjev) in v Franciji (15.911 tolarjev), najmanj pa v BiH (4460 tolarjev) in na Hrvaškem (6044 tolarjev).