"Sankcije ne bodo pomagale. Nikoli ne pomagajo najti rešitve problema. Sankcije so le uvod v dodatno zaostritev razmer," je Lavrov povedal na skupni novinarski konferenci s Plassnikovo. Lavrov je sicer dejal, da mora Iran ponovno začeti pogajanja z Evropsko unijo in dovoliti inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) nadzor nad razmerami v državi, saj bi le na ta način lahko zagotovili ponovno "zaupanje in transparentnost" glede iranskega jedrskega programa.

Lavrov je potrdil, da se bo naslednji teden srečal z odposlanci iranske vlade na pogajanjih o predlogu Moskve, po katerem bi iranski uran bogatili v Rusiji. Uspešnost te ponudbe je negotova, saj Iranci vztrajajo, da bi vzporedno izvajali bogatenje urana tudi na svojem ozemlju. Ruski predlog je sicer "del paketa", da bi Iran prepričali, naj ustavi dejavnosti bogatenja urana in se vrne za pogajalsko mizo z Evropsko unijo.

Evropska komisija je danes pozvala Teheran, naj sprejme ruski predlog. "Če bi Iran ponovno ustavil jedrske dejavnosti in sprejel predlog Rusije, ne bi bilo potrebno vpletati še VS ZN," je dejal komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini in opozoril, da je vse odvisno od pripravljenosti Irana na sodelovanje z mednarodno skupnostjo. Tudi Evropski parlament je v današnji resoluciji pozval Teheran, naj "resno preuči" ruski predlog.Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa bo prihodnji teden na pogovore o iranskem jedrskem programu odpotovala na uradni obisk v Egipt in Savdsko Arabijo, ki veljata za dve glavni zaveznici ZDA na Bližnjem vzhodu. Riceova pred odborom za zunanje zadeve v senatu sicer ni pojasnila, za kateri dve državi gre.