Grof Ulrik II. Celjski se je s Katarino Brankovič poročil aprila leta 1433. Brankovičeva s prihodom na dvor Celjskih grofov ni spremenila svoje vere in tako so v celjsko knežjo hišo začeli zahajati tudi srbski pravoslavni župniki. Prav Varaždinski apostol, ki je z letnico 1454 najstarejša ohranjena srbska knjiga na področju današnje Hrvaške in vsebuje zapise številnih avtorjev, je materialni dokaz, da je Brankovičeva skrbela za pravoslavno duhovnost.

Zgodovinarji menijo, da je Brankovičeva na obred hodila v Celje ali Varaždin. Njen lik grofice, od leta 1436 pa kneginje, je ovekovečen tudi na celjskem reliefu iz 18. stoletja, iz 15. stoletja pa je "celjski oltar" v cerkvi na Ptujski gori. Na celjskem knežjem dvoru je bilo možno začutiti evropske kulturne in umetniške tokove.

Zadnji celjski grof Ulrik II. je umrl novembra leta 1456, in sicer v Beogradu, kjer ga je ubil Ladislav Hunjadi. Njegova žena Katarina je po moževi smrti stanovala v Zagrebu, Varaždinu in Postojni, konec življenja pa je dočakala v Makedoniji. Pokopana je v samostanu Končna pri Strumici.