KOKAIN ZA HEROIN

Policija je septembra predlani prišla do podatka, da Rasim Seferaj išče kupce za heroin. Tajni delavec policije z delovnim imenom Zoran se je z njim dogovoril za sestanek. Dogovorila sta se za prodajo pol kilograma heroina za 7000 evrov, kar sta tudi izpeljala. Takoj so se začeli dogovori o prodaji še kilograma te droge, kar se je zgodilo 3. oktobra 2004, v obeh primerih pa naj bi po naročilu Seferaja heroin na dogovorjeno mesto skril Petkovič, nato pa opazoval okolico, da ne bi bilo v bližini kakega policista.

Tajni policijski sodelavec je z izgovarjanjem, češ da je kakovost mamila slaba, prišel do lastnika heroina, Nebojše Vukičevića, ki mu je na sestanku obljubil, da bo naslednjič boljši. Konec oktobra je Vukičević Zoranu prodal novega pol kilograma te droge, takrat sta sodelovala še Lovro Sušnik kot kurir in Marjan Serenčeš kot opazovalec. Vukičević je potem dal pobudo za še večji posel - Zoranu je hotel prodati kar pet kilogramov heroina - tri kilograme bi Zoran plačal z denarjem, dva pa s kilogramom kokaina. Heroin naj bi na Kosovu nabavil Rasimov brat Avdyl, v Slovenijo pa prepeljal Zvonimir Mašera. Dogovorili so se, da bodo posel izpeljali 20. novembra na parkirišču pred Bauhausom, kjer je nato policija izpeljala zaključno akcijo ter aretirala Vukičevića in Sušnika, druge obtožence pa so prijeli na domu.

ZORAN NI "ŽICAL"

Sodišče je opravilo sedemnajst glavnih obravnav, na katerih je obramba skušala dokazati, da je "Zoran" kazniva dejanja pravzaprav sam izzval. Tako dolgo naj bi obdolžence "žical" za mamila, da so mu jih pravzaprav morali dobaviti. Prav tako so zagovorniki vseskozi dvomili o zakonitosti prikritih ukrepov (tajnega opazovanja in snemanja, prisluškovanja in navideznih odkupov), ki so jih uporabili policisti, da so obdolžencem stopili na prste. Sodni senat je menil drugače, po mnenju sodnikov je vse potekalo po črki zakona. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora, kot je povedala predsednica senata, pa so vsakemu odmerili kazen glede na poprejšnjo kaznovanost, vlogo posameznika v nezakonitih poslih in število kaznivih dejanj. Petkovič je zaradi majhne vloge in dosedanje nekaznovanosti dobil najnižjo kazen, najvišjo pa Sušnik, pri katerem so našli tudi tri kilograme heroina in je bil že kaznovan. Zaradi mamil sta že bila obsojena tudi Avdyl Seferaj (v Švici) in Mašera (enkrat v tujini in enkrat na koprskem sodišču). Vsi bodo morali plačati stroške kazenskega postopka, ki še niso odmerjeni, povprečnino (Mašera in Avdyl Seferaj po 220.000 tolarjev, drugi pa po 150 tisočakov) in polovico stroškov, ki so jih imeli z zagovorniki (drugo polovico bo plačala država). Denar, ki so ga zaslužili z drogo, bodo morali vrniti, do pravnomočnosti sodbe pa bodo vsi, razen Petkoviča, ostali v priporu.

Razglasitev sodbe je poslušalo tudi precej sorodnikov in prijateljev obdolžencev in brez izgredov ni šlo. "To ni res, ubila te bom! Prasica, ti nimaš pojma," se je slišalo iz dvorane, ko je predsednica senata brala razsodbo.