HIŠA KOT BAKLA

"Hiša je bila kot velikanska bakla, vse naokoli je bilo ožarjeno od ognja. Do Hribernikovih sem prišel med prvimi, ko so bili žena in otroci še tu, potem so jih odpeljali v Klinični center. Grozno je bilo," je pripovedoval domačin Janez Aleš , ki sicer vestno skrbi, da je ozka cesta skozi vas vse do Hribernikovih tudi v najmočnejšem sneženju, kakršno je bilo včeraj, vzorno splužena. Prav po tej poti so včeraj dopoldne hodili domačini preverjat žalostno novico, da njihovega dohtarja ni več. Najbližja soseda je prišla skupaj s psom Kunom. "Njegov je. K nam se je zatekel," je povedala. Kun je bil vesel, ker je prišel nazaj domov, a se je tudi on, kot da bi vedel, da gospodarja ni več, kmalu obrnil in stekel nazaj k sosedom v vas.

Po do zdaj zbranih podatkih je zagorelo pred tretjo uro zjutraj, najverjetneje v kaminu na sredini hiše, a preiskovalci natančnega vzroka požara še niso odkrili. V hiši je bilo šest Hribernikov, žena Elena in štirje otroci, stari od 5 do 15 let. Ponoči jih je prebudilo prasketanje, ker je hiša že gorela.

SKUPAJ STA ISKALA OTROKE

Žena naj bi moža v paniki, ko je hiša že močno gorela, še videla. Skupaj sta iskala otroke po hiši. Neuradno smo izvedeli, da naj bi Hribernik celo že prišel na plano, a naj bi se vrnil v hišo, nato naj bi se nanj zrušil strop in rešitve ni bilo več. Po drugih podatkih pa sploh ni prišel iz hiše. Kakor koli že, kriminalisti in gasilci dolgo niso vedeli, ali je na pogorišču res truplo. Domneve so se potrdile šele okrog desete ure dopoldne, ko so ga našli pod ožganimi tramovi nekje na sredini hiše.

Gasilci so bili o požaru obveščeni trinajst minut čez tretjo uro zjutraj. S plameni so se dve uri spopadali domači prostovoljci in poklicni gasilci iz Kranja. "Takoj po obvestilu o požaru so se odzvali gasilci, policisti, ki so poskrbeli za zaporo ceste, in kriminalisti. Natančen vzrok požara še ni znan, na kraju požara so bili pred hišo 52-letna ženska in štirje otroci, pogrešali so 59-letnika, ki pa so ga zdaj, ujetega v hiši, že našli. Žena je laže opečena, vsi pa so zastrupljeni z monoksidom in zato na opazovanju v Kliničnem centru," je razložil Simon Vindiš s Policijske uprave Kranj. Kriminalistična preiskava, ki bo pokazala natančen vzrok tragedije pod Potoško goro, še ni končana.