Marsikateremu smučarju zadnja tekma v letu 2005 ne bo ostala v lepem spominu. Na izredno težki progi Stelvio v Bormiu so zaradi številnih padcev tekmovanje večkrat prekinili, za dva nesrečneža pa se je spust po 3,6 kilometra dolgi progi končal v bolnišnici.Prva nesreča se je zgodila še pred začetkom petega smuka v sezoni. Domači predtekmovalec Alexander Ortler je v zgornjem delu proge grdo padel in z veliko hitrostjo priletel v zaščitne mreže ter jih potrgal, reševalci pa so nato potrebovali pol ure, da so smučarja rešili iz neprijetnega položaja in ga namestili v reševalne sani ter spravili v bolnišnico. Komaj se je dirka nadaljevala, že je ljubiteljem smučanja znova zastal dih. S startno številko dve je Francoz Sebastien Fournier Bidoz malo pred ciljem po napaki zapeljal v zaščitne mreže, čez prvo spektakularno poletel in grobo na hrbet treščil na sneg ter postrgal še nekaj metrov druge zaščitne ograde, vendar je nato lahko vstal in se sam napotil proti cilju.

Med tistimi, ki so do cilja prismučali, je bil najhitrejši Fritz Strobl pred rojakom Michaelom Walchhoferjem, oba sta imela precej nizki startni številki (9 in 11). Račune bi rdeče-belo-rdečim lahko pomešal Švicar Tobias Gruenenfelder, toda potem, ko je na vmesnih časih napovedoval napade na prvo mesto, je pri zadnjih vratcih padel in se, sicer pravilno, skozi cilj pripeljal na hrbtu. Za Stroblom je zaostal tri stotinke in premagal Walchhoferja za eno.

Zadnji hud padec je v Bormiu doživel Hans Grugger, lanski zmagovalec smuka v Bormiu, ki ga je pri polni hitrosti raztegnilo, vrglo na glavo in nato še na hrbet. Po prvih podatkih iz avstrijskega tabora si je zlomil stegnenico in se potolkel po obrazu. Kot zadnji iz prve trideseterice je nato Daron Rahlves upravičil vlogo favorita po najhitrejših časih na treningih in je Strobla prehitel za 32 stotink, do živega pa mu nista mogla niti njegov rojak Bode Miller in Hermann Maier, ki sta nastopila za njim in končala na devetem in 13. mestu. "To je zelo težka proga, polna skokov in zelo hitra. Želel sem, da bi dobro odpeljal, pravzaprav sem si to zastavil kot nekakšno nalogo in vesel sem, da mi je uspelo," je Rahlves ocenil težak smukaški nastop v Bormiu, s katerim je dosegel 11. zmago v karieri in se povzpel na vrh skupne razvrstitve svetovnega pokala. Drugouvrščeni Strobl, ki trdno vodi v smukaški razvrstitvi, pa je priznal, da je najbolj vesel tega, da je v cilj prismučal cel in zdrav.Slovenski smukači so zadnjič v sezoni nastopili samo z enim tekmovalcem; po novem letu bo po zaslugi točk Andreja Jermana iz Val Gardene slovenska kvota znašala dva tekmovalca. Tokrat je priložnost, da bi morda tudi on osvojil točke in tako še izboljšal položaj Slovencev, dobil Josef Strobl, vendar za razliko od soimenjaka Fritza ni bil dovolj hiter in je ostal izven najboljše trideseterice na 38. mestu s tremi sekundami in pol zaostanka.