RAK DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

Debelo črevo je sestavljeno iz več odsekov, končni del imenujemo danka. Težave in klinični znaki pri bolnikih s črevesnim rakom so odvisni od mesta tumorja, njegove velikosti in razširjenosti ter morebitnih zapletov, ki jih sproži.

Med najpogostejše simptome sodijo bolečina v trebuhu, spremembe ritma izločanja blata - izmenjujoča se zaprtja in driske, znaki krvavitve iz prebavne cevi, oslabelost in hujšanje ter včasih nepojasnjena slabokrvnost, anemija. Ta je lahko posledica prikrite krvavitve, ki je bolnik pri odvajanju blata ne opazi, lahko pa je kri primešana blatu. Med redkejše znake bolezni sodi pasažna ovira, ileus (bolnik ne more odvajati blata in vetrov) ali predrtje črevesa.

V večini primerov vznikne črevesni rak na sluznici, ki je polipasto (adenomatozno) spremenjena, histološko ga opredelimo kot žlezni rak ali adenokarcinom. Po videzu so polipi lahko cvetačasti, z rastjo v svetlino črevesa, na njih lahko nastanejo razjede ali pa rastejo krožno po črevesu in ožijo svetlino. Polipi so prekanceroze in nastanejo zaradi nakopičenih mutacij, sprememb v celicah črevesne sluznice. Rak črevesa se razvije postopoma iz teh polipov, ki se spreminjajo, ta proces naj bi trajal nekaj let, tudi do deset. Ogroženi so zlasti tisti ljudje, ki od staršev podedujejo mutacije nekaterih genov (primer je družinska adenomatozna polipoza), saj se pri njih rak prej razvije.

PRESEJALNI TESTI

Slovenija sodi med dežele z visoko pojavnostjo raka črevesja. Med postopke, s katerimi bi lahko zmanjšali število bolnikov, sodijo presejalni testi. Med pomembne klinične preiskave sodi digitalni - rektalni pregled, pri katerem s prstom otipamo danko. Med presejalnimi testi pa najpogosteje uporabljamo test za odkrivanje prikrite krvavitve v blatu - hematest. Metaanaliza prospektivnih kliničnih raziskav, v katere je bilo vključenih 443.000 oseb, starejših od 40 let, je potrdila, da se je z uporabo hematesta dolgoročno zmanjšala umrljivost zaradi raka debelega črevesa in danke za 23 odstotkov.

Pri bolnikih s pozitivnim hematestom so opravili endoskopijo debelega črevesa in danke, koloskopijo, ki je najprimernejša in najnatančnejša diagnostična metoda za odkrivanje raka črevesa. To je preiskava z upogljivo cevko, ki ima vir svetlobe in omogoči natančen pregled sluznice črevesa ter odvzem histoloških vzorcev. Preiskava je lahko tudi terapevtska, saj lahko med njo s posebnimi pripomočki, polipektomijskimi zankami, odstranimo najdene polipe. Zgodnje odkritje polipov ali zločestih sprememb na črevesu pripomore k uspešnejšemu zdravljenju.

Med druge diagnostične postopke sodita rektoskopija ali sigmoidoskopija, instrumentalni preiskavi, pri katerih pregledamo krajše odseke črevesa. Navedene endoskopske preiskave v zadnjem obdobju nadomeščajo rentgenske kontrastne preiskave spodnje prebavne cevi.

ZDRAVLJENJE RAKA

Zdravljenje raka črevesa je praviloma operativno, le zgodnje, neinvazivne oblike, omejene na povrhnji del sluznice, lahko uspešno odstranimo z endoskopskim posegom. Cilj operativnega zdravljenja raka črevesa je radikalna, dokončna odstranitev tumorja, včasih je ob operaciji potrebno narediti umetno izvodilo črevesa, stomo. Pri napredovalih oblik raka je potrebno kombinirati različne dodatne oblike onkološkega zdravljenja, kot so obsevanje ali kemoterapije. Te lahko izvajajo pred operacijo ali po njej. Bolnike po zdravljenju spremljajo v ustreznih ambulantah z rednimi kliničnimi, laboratorijskimi in instrumentalnimi postopki (ultrazvok trebuha, računalniška tomografija, kontrolne endoskopske preiskave...).

Nedvomno sodi rak debelega črevesa in danke med bolezni, pri katerih bi s presejalnimi testi in zdravljenjem zgodnje oblike lahko pomembno vplivali na izboljšanje preživetja in kakovost življenja teh bolnikov. Da bi dosegli ta cilj, je potrebna primerna ozaveščenost bolnikov in zagotovitev razmer za zgodnje odkrivanje bolezni. Bolniki pa se morajo zavedati, da s primernim načinom življenja in telesne dejavnosti, uravnoteženo prehrano ter omejitvijo kajenja in uživanja alkohola lahko zmanjšajo tveganje za nastanek te bolezni.Doc. dr. Pavel Skok, dr. med, spec. internist, je zaposlen na Oddelku za gastroenterologijo in endoskopijo v SB Maribor.