"Schroederjeva rdeče-zelena koalicija je uničila našo državo," je dejala Merklova ter dodala, da bodo delovna mesta prednostna naloga njene vlade in da bo s krčenjem birokracije zmanjšala stroške za podjetja. V Nemčiji je brezposelnih približno 4,7 milijona oseb, kar je skoraj 12 odstotkov celotne delovne sile.

Javnomnenjske raziskave kažejo na zmago Merklove na volitvah. CDU in Krščanskosocialna unija (CSU) imata skupaj z zavezniki liberalci (FDP) šibko večino med 49 in 51 odstotki. Schroeder z rdeče-zeleno koalicijo zaostaja z med 36 in 38 odstotki podpore. Večina analitikov se strinja, da Schroeder nima več dovolj časa, da bi ujel Merklovo in bil ponovno izvoljen.

Neznanka v letošnjih volitvah v Nemčiji je Leva stranka, ki jo tvorijo vzhodnonemški komunisti in skupina nekdanjih članov SPD, ki jo vodi Oskar Lafontaine. Stranki javnomnenjske raziskave pripisujejo osem do 10 odstotkov glasov. Nekateri analitiki menijo, da bi stranka lahko, če bi pritegnila posameznike, ki se običajno ne udeležijo volitev, Merklovi preprečila doseči večino. To bi pomenilo, da bi morala s Schorederjem oblikovati veliko koalicijo, česar pa si ne želi nihče od njiju.