Senat kranjskega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Andreja Ravnikar, je 19-letnega Artona Seferaja spoznal za krivega kar 27 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje ali prodaje mamil in ga obsodil na tri leta mladoletniškega zapora. Enaindvajsetletni Luka Žura je storil tri kazniva dejanja in je bil obsojen na leto in pol zapora, njegov leto dni mlajši brat Sašo pa je storil osem kaznivih dejanj in je bil obsojen na tri leta zapora. Nejc Juhant in Elvis Crljenković sta dobila tri mesece pogojne kazni s poskusno dobo štirih let, Davor Savanović pa je bil oproščen.

Sodnica Andreja Ravnikar je poudarila, da so bili glavni obremenilni dokazi policijski prisluhi. "Vemo, kaj pomeni rjav, kaj bel in kolikšne so cene odmerkov posameznih mamil. Obtoženi so se dokazano ukvarjali s preprodajo mamil, Seferaj je dejanja sam priznal že pred sodnikom za prekrške, brata Žura pa sta dejanja priznala posredno s tem, da sta jih obžalovala in prosila za mile kazni," je razložila sodnica. Dodala je, da je Artonu z zaporom treba dopovedati, da je bil njegov način življenja napačen, in da bo v mladoletniškem zaporu lahko končal šolanje, kar mu do zdaj ni uspelo, saj so tudi domače okoliščine pripomogle k temu, da se je predajal brezdelju in prodaji mamil.

Vsem trem obsojenim na zaporne kazni so v kazen všteli tudi pripor, ki traja že od konca oktobra lani. Prav vsi trije so zaprosili za predčasno napotitev iz zapora na prestajanje kazni še pred pravnomočnostjo sodbe. Če bo sodišče prošnjam ugodilo, se bodo vsi trije (Seferaj in brata Žura) odpovedali pritožbi. Arton Seferaj <%I> (desno) je zaprosil, ali lahko kazen treh let v mladoletniškem zaporu začne prestajati kar takoj. <%I> Foto: Primož Knez