Čotrič je na seji odbora predstavil poročilo o njegovem obisku v Sloveniji in poudaril, da je takšna resolucija potrebna zato, da bi okoli 50.000 v Sloveniji živečih Srbov dobilo status narodne manjšine, s tem pa tudi predstavnika v slovenskem parlamentu, pravico do uradnega jezika in sredstva za financiranje kulturnih in izobraževalnih ustanov.

Madžari in Italijani, ki jih je v Sloveniji okoli osem tisoč, so ta status dobili, Srbi pa ne, ker niso priznani kot avtohtona skupina, čeprav v Beli krajini živijo že od 16. stoletja, je poudaril Čotrič. Čotrič je še povedal, da je v dvostranskih odnosih potrebno izpostavljati to vprašanje, pa tudi potrebo po rešitvi težave več kot tisoč Srbov, ki so bili leta 1991 izbrisani iz registra ljudi s stalnim bivališčem v Sloveniji.

Po Čotričevem mnenju je potrebno rešiti tudi problem socialnega zavarovanja, za katerega Slovenija po besedah srbskega ministra za diasporo ni zainteresirana zaradi denarja, ne pa iz političnih razlogov ali nenaklonjenosti do Srbov, še poroča Beta.