S fotografij, ki jih je na svojem facebook profilu objavil Šport Ljubljana, je razvidno, da so objestneži razbili in zvili eno od košarkarskih tabel. Polomili so tudi kovinsko ogrodje, ki je pokonci držalo enega od košev.

Na PU Ljubljana so nam povedali, da je do sedaj neznani storilec v času med 7. in 10. junijem neovirano vstopil na zunanje igrišče za košarko nad kopališčem Tivoli, ter po vsej verjetnosti s silo telesa poškodoval ogrodje in steklo košarkarskega koša. S tem je povzročil za okoli 2.700 evrov škode. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Šport Ljubljana in fundacija Gorana Dragića obsojata dogodek

»Takšno ravnanje strogo obsojamo, saj meščanom odvzema možnost za aktivno preživljanje prostega časa,« so zapisali pri Šport Ljubljana. »Obiskovalce pozivamo, da skrbno ravnajo z javnimi površinami in pomagajo ohranjati Ljubljano športno in varno za vse.«

Na razdejanje igrišča so se medtem odzvali tudi v fundaciji Gorana Dragića, kjer obsojajo vsakršno uničevanje športne infrastrukture. »Tako kot Šport Ljubljana, Mestna občina Ljubljana ter ostale občine, v katerih smo v preteklih letih skupaj obnovili košarkarska igrišča, si prizadevamo mladim in seveda tudi starejšim ljubiteljem košarke omogočiti kar najboljše pogoje za igranje tega prelepega športa in hkrati mesto, kjer se lahko družijo. Zato zares lepo naprošamo vse, da se vzdržijo takšnega početja in igrišča uporabljajo za aktivno preživljanje prostega časa v skladu s pravili, ki so napisana na info tablah ob vhodu na igrišče. Hvala vsem, ki to počnete že sedaj! Ste razlog zakaj smo se lotili projekta #podamdaigram in obljubimo, da bomo z njim nadaljevali tudi v prihodnje« so zapisali na svojem facebook profilu.

Vandalizem je postal problem vsakdana

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic nam je povedal, da vandalizem, od uničevanje spominskih plošč do igral na otroških igriščih in dreves, parkiranih avtomobilov, metanje kamnov v mimovozeča vozila in okna vlakov, nastavljanje skal na železniške proge in podobno postalo del našega vsakdana, vendar nikakor ne nekaj, s čimer bi se lahko kar tako sprijaznili. Pravi, da vandalizem poleg neposrednih posledic v okolju pušča tudi motnje v družbenih odnosih in lahko vodi v brezbrižnost, strah in razkroj. »Vse oblike vandalizma so nesprejemljive in jih moramo kot takšne obsoditi, saj lahko sicer prerastejo v ravnanja, ki neposredno vplivajo na občutek varnosti v posameznem okolju,« je povedal.

Razlog za vandalizem je včasih posledica prikritih napetosti v družbi oziroma odsev splošnega družbenega stanja in težav, še pojasnjuje Tomaževic. »Na njegove pojavne oblike vpliva tudi zloraba alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Mnogi se sami ali združeni v skupine agresivno vedejo do okolice in tako poskušajo prikazati svoj pomen za družbo, ravnanja pa lahko izhajajo iz napačnih vedenjskih vzorcev.«

Ob tem opozarja, da je škoda včasih lahko nepopravljiva. »Če je škoda povzročena vam, boste zanjo plačali sami, če pa so poškodovane javne dobrine, bomo plačali vsi davkoplačevalci. Nekaterih vrst škode, še posebno na spomenikih in naravnih dobrinah, ni mogoče izraziti v denarju in je pogosto tudi ni več mogoče popraviti. Zato si prizadevajmo, da bi nam skupaj uspelo doseči višjo kulturno zavest ljudi.« Opozarja tudi, da vsega ni možno odpraviti s kaznijo. »Kazen je izhod, s katerim preprečujemo nevarno ravnanje, dolgoročna rešitev pa je ustvarjanje takšnih razmer, da do nesprejemljivih ravnanj ne bo prihajalo. Treba je odkriti vzroke takšnega ravnanja in jih odpraviti. Poskrbimo za to v svojem okolju, posvetimo se otrokom in mladini, omogočimo jim ustvarjalno sproščanje napetosti ter načrtno lepšanje praznih in pustih betonskih zidov.«

Apeliral je še, da se vse oblike vandalizma takoj sporočijo na interventno številko 113, lahko tudi anonimno na 080 1200, na starše pa, da se z otroci pogovorijo o tovrstnih dejanjih, katere posledice pogosto odpravlja in škodo poravnava celotna skupnost.