Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je objavil seznam 30 igralcev, ki bodo v sredo, 29. maja, na Brdu pri Kranju začeli priprave na nastop na evropskem prvenstvu. V Nemčijo bo odpotovalo 26 igralcev, seznam potnikov pa mora biti znan do 7. junija. V Dnevniku smo naredili analizo forme igralcev glede na uspešnost v svojih klubih.

Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija): Za 31-letnim Škofjeločanom ni tako uspešna sezona, kot so bile v preteklosti, ko je osvajal lovorike za najboljšega vratarja španske lige. Na 53 tekmah je prejel 68 golov in 15-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, a ne dvomimo, da bo kapetan na EP v pravi formi.

Vid Belec (Apoel, Ciper): Za 33-letnim Mariborčanom je odlična sezona, saj je postal ciprski prvak, kar je prvi naslov državnega prvaka v karieri. Na 42 tekmah je mrežo kar 20-krat ohranil nedotaknjeno in prejel 30 golov.

Igor Vekić (Vejle, Danska): Pri 26 letih ima vlogo rezervista na Danskem, saj je branil le na štirih tekmah, medtem ko je v reprezentanci prejel pohvale po prijateljski tekmi z ZDA.

Matevž Vidovšek (Olimpija, Slovenija): Če ga oktobra ne bi ustavila poškodba rame, bi bil v reprezentanci vratar številka dve. Aprila se je vrnil na igrišča, a še išče pravo formo.

Jure Balkovec (Alanyaspor, Turčija): Rezervni levi bočni branilec v reprezentanci je bil v Turčiji stalni član udarne enajsterice Alanyaspora.

Jaka Bijol (Udinese, Italija): Poveljnik obrambe je bil zaradi poškodbe odsoten tri mesece. Ker se Udinese krčevito bori za obstanek, je sezona zanj zelo stresna, a z dobrimi igrami je na očeh večjih klubov, kot je videmski.

Miha Blažič (Lech, Poljska): V fizično zahtevni poljski ligi je imel osrednji branilec pomembno vlogo v enem največjih klubov v državi.

David Brekalo (Orlando, ZDA): Potem ko je pozimi iz norveškega Vikinga, kjer je blestel, prestopil v Orlando na Floridi, je hitro ujel ritem in zakonitosti lige MLS, v kateri je vse bolj opazen.

Vanja Drkušić (Soči, Rusija): S Sočijem, kjer je bil kapetan, je izpadel iz prve ruske lige, a predstave so bile dobre, zato ima ponudbe za prestop.

Erik Janža (Gornik, Poljska): Nosilec igre Gornika, kjer je tudi kapetan. Ker mu poteče pogodba, je pred njim pestro poletje.

Žan Karničnik (Celje, Slovenija): Najkoristnejši igralec slovenske lige je bil gonila sila Celja na poti do naslova slovenskega prvaka.

Petar Stojanović (Sampdoria, Italija): Najboljši slovenski igralec v kvalifikacijah za EP je sezono preživel v italijanskem drugoligašu Sampdorii, kjer pa ni bilo presežka. Na mizi ima ponudbo Celja, a bo odločitev sprejel po prvenstvu.

Žan Zaletel (Viborg, Danska): Igre na Danskem, kjer je pomemben člen obrambe Viborga, so tako dobre, da jih je opazil tudi selektor Kek.

Timi Max Elšnik (Olimpija, Slovenija): Potem ko je bil jeseni gonilna sila v vlogi kapetana Olimpije, je spomladi prikazal povprečne prestave na slovenski sceni, kar je tudi posledica kaosa v klubu, in dobro predstavo v dresu reprezentance proti Portugalski, ko je dosegel tudi gol.

Adam Gnezda Čerin (Panathinakos, Grčija): Najbolj standarden izmed treh Slovencev v Panathinakosu. Sezona dokončne uveljavitve, po kateri se mu v kombinaciji z dobrimi predstavami v Nemčiji obeta sanjski pristop.

Jon Gorenc Stanković (Sturm, Avstrija): O odlični sezoni defenzivnega vezista vse razkriva podatek, da je v vlogi kapetana vodil Sturm iz Gradca do dvojne krone v Avstriji – državni in pokalni prvak.

Tomi Horvat (Sturm, Avstrija): Popolna sezona igralca s potezo več: 45 tekem, 11 golov, 10 asistenc.

Jasmin Kurtić (Südtirol, Italija): Jeseni je 35-letni vezist igral v Romuniji, spomladi je s svojimi izkušnjami pripomogel, da je Südtirol ostal italijanski drugoligaš.

Sandi Lovrić (Udinese, Italija): V trenutku, ko je ujel dobro formo, ga je na začetku aprila ustavila poškodba in bije bitko s časom, da bo nared za nastop v Nemčiji.

Benjamin Verbič (Panathinakos, Grčija): Veliko težav s poškodbami in formo, zato ni bil med udarnimi igralci Panathinakosa.

Miha Zajc (Fenerbahče, Turčija): ​Skromna sezona, v kateri je bil zaradi poškodbe in izjemne konkurence v ekipi več na klopi in tribuni kot na igrišču, a tudi kapetan v Ljudskem vrtu, ko je igral evropsko tekmo z Mariborom.

Adrian Zeljković (Spartak Trnava, Slovaška): O izjemnem napredku, potem ko je v Trnavo prišel iz izpadlega prvoligaša Tabora Sežana, vse razkriva priznanje, da je bil izbran v najboljšo enajsterico slovaškega prvenstva.

Nino Žugelj (Bodo/Glimt, Norveška): Nekdanji up Maribora je imel lani težave s poškodbo, v leto 2024 (norveško prvenstvo se je začelo 1. aprila) pa je krenil s tremi goli in dvema asistencama.

Žan Celar (Lugano, Švica): Po učnih letih v Italiji je dočakal popolno sezono, saj je s 14 goli vodilni strelec švicarskega prvenstva.

Josip Iličić (Maribor, Slovenija): Potem ko je bil jeseni celo odstranjen iz ekipe Maribora, je spomladi navduševal (5 golov, 8 asistenc na 16 tekmah) in pritisk na Štajerskem, da ga Kek uvrsti na seznam, je bil velik.

Jan Mlakar (Pisa, Italija): Slabo. V serie B le 3 goli na 24 tekmah. Zlasti po novem letu več na klopi kot na igrišču.

Benjamin Šeško (Leipzig, Nemčija): Že v prvi sezoni popolna uveljavitev v bundesligi, saj je s 14 goli osmi strelec tekmovanja, zato se zanj zanimajo evropski velikani. Kek mu je sporočil, da mora klubski status urediti do začetka EP.

Andraž Šporar (Panathinakos, Grčija): Turbulentna sezona v grškem velikanu s 13 goli na 43 tekmah, a so manjkali zadetki v finišu na odločilnih tekmah.

Žan Vipotnik (Bordeaux, Francija): Uspešna sezona učenja v Bordeauxu, kjer je bil z desetimi goli najboljši strelec kluba v drugi francoski ligi.

Luka Zahović (Pogon, Poljska): Sezona za pozabo (1 gol), saj je spomladi v poljskem prvenstvu odigral le 42 minut na 3 tekmah in 14 minut v pokalu.