»Ekipa UAE bo nadzirala deset kolesarjev, preostalih 130 na startu pa se nas bo poskušalo prebiti v beg,« je Jan Tratnik predstavil vnaprej predvideni scenarij 19. etape 107. kolesarske dirke po Italiji. »Seveda bom poskušal tudi sam, poskušal bom porabiti vso energijo, kar je še imam v nogah. Vedeti je treba, da je že biti del bega prva zmaga na etapi, upajmo pa, da se bom boril tudi za tisto končno,« je še dodal zgovorni Idrijčan pred začetkom etape v Morteglianu blizu Vidma.

V Furlaniji - Julijski krajini, kjer je potekala etapa tudi v bližini slovenske meje, se je kljub slabemu vremenu zbralo ogromno število slovenskih ljubiteljev kolesarstva, ki so ponosno mahali s slovenskimi zastavami. Po pričakovanju tokrat v Sappadi na prvem mestu niso mogli pozdraviti ljubljenca v rožnati majici, saj je Tadej Pogačar z drugimi kapetani zaostal skoraj polnih šestnajst minut za zmagovalcem, Andreo Vendramejem iz Italije. Navijači niso bili razočarani, saj se jih je večina podala naprej proti današnji, zadnji odločilni etapi, za katero je prvi kolesar sveta napovedal, da bo na zahtevnem vzponu na Monte Grappo z naklonom 8,1 odstotka pripravil nov šov.

Tratniku uspela prva zmaga, druga ne

Napovedi 34-letnega člana ekipe Visme-Lease a Bike so se uresničile. Prvih šestdeset kilometrov 157-kilometrske etape je bilo eksplozivnih, nato pa se je le formirala skupina ubežnikov. Pravi trenutek je ujel tudi Jan Tratnik, ki se je pridružil med zadnjimi. Šele takrat je prvič v devetnajsti etapi glavnina dopustila pravi beg, ki si je privozil več kot deset minut prednosti. Zato ni čudno, da je letošnji Giro po povprečni hitrosti na etapo najhitrejši v zgodovini.

Tudi ko so se v begu na treh kategoriziranih vzponih dneva odvijali napadi za zmago, glavnina ni pospeševala. »Takšen je bil naš pristop v tej etapi. Vsi smo že zelo utrujeni, jutri pa je zadnja priložnost za nas klančarje. Veliko bo slovenskih navijačev in zadnja priložnost, da ponovno poskusimo zmagati,« je po koncu zanj najlažje etape na letošnjem Giru povedal Tadej Pogačar, ki je priznal, da odločilnega vzpona na Grappo ne pozna. »Tudi če bi ga, se ne bi poznalo. Ob toliko navijačih se nič ne vidi,« je dodal.

V boju za etapno zmago je zmagoviti napad Andrea Vendrame sprožil 28 kilometrov pred ciljem in nato v samostojnem pobegu slavil svojo drugo zmago na Giru, prvo je dosegel pred tremi leti. Italijan je nadaljeval izjemno uspešno leto za francosko moštvo Decathlon AG2r, ki ima letos že 22 zmag in je tretje najuspešnejše profesionalno moštvo sezone. S 36 zmagami prepričljivo vodi Pogačarjev UAE Emirates. Znova se je na etapi izkazal Georg Steinhauser, ki je bil tretji, pred njim je bil še Španec Pelayo Sanchez.

Tratnik dal maksimum

V nasprotju s Pogačarjem, ki je imel lahek dan v pisarni, je Jan Tratnik zelo trpel. »Zagotovo najtežji dan letošnjega Gira. Prvo uro in pol je bil tempo tako visok, da sem že v glavnini malo trpel, ampak nisem izgubil upanja. Poskusili smo še enkrat, čeprav je bila ubežna skupina že spredaj, preselili smo se in potem dirkali,« je etapo videl Syuk.

V ključnem trenutku dirke je Tratniku zmanjkalo moči in ni mogel slediti Italijanu. »Vedel sem, da se v klanec Duron ne smem preveč zagnati, šel sem svoj tempo. Žal nisem bil z najboljšimi, ampak nisem obupal, poskušal sem do konca, in ja, lep dan,« je bil vseeno nasmejan, ko je na cilju zasedel sedmo mesto in poskrbel za svojo drugo najboljšo uvrstitev na Giru letos, saj je bil pred tem že tretji v deseti etapi. Tudi kolesar, za katerega se vse bolj govori, da bo prihodnje leto znova združil moči s svojim prijateljem Primožem Rogličem pri Bori-Hansgrohe, je pohvalil odlično vzdušje ob progi. »Res je bilo zelo veliko navijačev od starta do cilja. Neverjetno. Še na koncu mi je dalo moč, da sem iztisnil iz sebe maksimum,« je pohvalil navijače ter jim tudi sam zagotovil, da bo Tadej Pogačar danes za njih napadal etapno zmago.