Boris Kolar je nominiran za roman O vinu, kozah in drugih prevarah (Goga), Anja Mugerli za Pričakovanja (Cankarjeva založba), Pia Prezelj za roman Težka voda (Goga), Janja Rakuš za Tri barve za eno smrt (Litera), Vlado Žabot pa za roman Gral (Beletrina).

V letošnjem ožjem izboru je tako en romaneskni prvenec, pod katerega se podpisuje Pia Prezelj, ter roman Žabota, ki je kresnika prejel že leta 1997 za roman Volčje noči, sicer pa velja tudi za pobudnika in prvega organizatorja podeljevanja te nagrade.

V deseterici nominiranih romanov so bili poleg izbrane peterice še romani Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina) in Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina).

Romane je izbrala petčlanska žirija, ki so jo letos sestavljali Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič. Soočiti se je morala s 185 romani z lansko letnico.

Dobitnika kresnika bodo razglasili na kresni večer na Rožniku. Nagrajenec bo po tradiciji prižgal tudi kresni ogenj.

Lani je nagrado posthumno prejel Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju.