Za Luko Dončićem je bil sredin večer v ligi NBA kot iz najlepših sanj. Sprva so ga petič zapored izbrali v najboljšo peterko sezone, posledično pa lahko naslednje poletje z Dallasom podpiše petletno podaljšanje sodelovanja, ki bi mu navrglo vrtoglavih 346 milijonov dolarjev, kar bi bila najdonosnejša pogodba v zgodovini tekmovanja. Nato pa je 25-letni Ljubljančan s soigralci prišel še do zmage na prvi tekmi finala zahodne konference, ko so v gosteh ugnali Minnesoto s 108:105. S 33 točkami, osmimi asistencami, šestimi skoki in tremi ukradenimi žogami je bil eden ključnih posameznikov pri uspehu. Druga tekma bo v soboto ob pol treh zjutraj po slovenskem času.

Dallas v za njih nepoznanem položaju

V izredno izenačenem obračunu je Luka Dončić pokazal najboljše, ko je bilo najbolj potrebno. V zadnji četrtini je dosegel 15 točk, sedem v nizu v zgolj 63 sekundah začetka tega dela. Ob tem pa je bil odličen tudi pri obrambnih nalogah. »Zelo smo se morali potruditi. Toda to je le ena zmaga, potrebujemo še tri. Sam sebi sem proti koncu dejal, da moramo dobiti to tekmo. Da moram biti boljši, ker sem v prvih treh četrtinah igral slabo. Potem sem v četrti stopil na parket, našel svoje mesto v igri in vodil ekipo do zmage,« se je smejalo Luki Dončiću. Znova se je pokazalo, kako pomemben je bil prihod Kyrieja Irvinga. Medtem ko slovenski reprezentant v prvem polčasu ni našel ritma, je nekdanji prvak lige NBA s Clevelandom dosegel 24 od skupno 30 točk in ekipo držal v igri za zmago. »To je bilo ključno. Če ne bi igral tako dobro v prvem polčasu, bi verjetno zaostajali za 20 točk, tekma pa bi bila izgubljena. Resnično sem hvaležen, da ga imam ob sebi,« je o Irvingu povedal Dončić.

Kot je zdaj že v navadi, je pohvale na račun Dončića stresal tudi Irving. »Vemo, da je eden najboljših strelcev vseh časov. Redko se zgodi, da celotno tekmo ne najde ritma. Ko mu v prvem polčasu ni šlo, sem bil prepričan, da bo v drugem precej bolj agresiven in osredotočen. Njegov delež sem tako prevzel na svoja ramena. Zdaj se toliko že poznava, da veva, kdo mora kdaj prevzeti štafetno palico,« je pojasnjeval Kyrie Irving. Trener Dallasa Jason Kidd pa je v šali dejal, da se je moštvo znašlo v za njih nepoznanem položaju. »To je za nas nekaj novega. Ponavadi ne dobimo prve tekme v seriji, zato moram analizirati, kako nam je to uspelo. Šalo na stran, zavedati se moramo, da nas na drugi tekmi čaka jezna Minnesota, ki bo poskušali narediti vse, da izenači izid v zmagah.«

Serija bo dolga in naporna

S 24 točkami je bil pri Minnesoti najboljši posameznik Jaden McDaniels, 19 jih je prispeval prvi zvezdnik moštva Anthony Edwards. »Do zdaj še nismo bili v situaciji, ko je bil v končnici tekme pomemben vsak met, vsaka posest, vsak prosti met. Lahko rečem, da kar vsaka odločitev. Dopustili smo kakšen skok v napadu preveč, izgubili kakšno žogo po nepotrebnem. A iz tega se bomo naučili in te stvari popravili. Skozi letošnjo končnico smo močno zrasli in napredovali. Serija proti Dallasu bo dolga in naporna, ne glede na to, da smo izgubili prvo tekmo. Vse skupaj se šele dobro začenja,« je misli strnil eden od najizkušenejših posameznikov v moštvu Minnesote Mike Conley.