»Z ekipo imamo povsem enostaven načrt,« je bil kratek in jedrnat ter do ušes nasmejan Tadej Pogačar,preden se je usedel na kolo ter skupaj s sotekmovalci začel kar 222 kilometrov dolgo kraljevo etapo od Manerbe do Livigna. V zraku je bilo mogoče čutiti, da nesporna številka ena svetovnega kolesarstva pripravlja nekaj posebnega. Šest ur, enajst minut in triinštirideset sekund kasneje smo bili priča kolesarski predstavi, o kateri bodo govorile številne generacije. Rožnati panter je še ponovno udaril na vso moč in dokazal, da mu ta trenutek na 107. dirki po Italiji ni para. Vsem tekmecem je vzel že zadnji kanček upanja, z izjemno vožnjo pa znova požel simpatije številnih navijačev, ki so na vrhu vzpona Mottolino v Livignu pripravili izjemno vzdušje s številnimi slovenskimi zastavami.

»Ne bom rekel, da je bil to moj najboljši dan na kolesu, a zagotovo eden boljših. Izjemno lepa trasa, izjemno vzdušje in izjemna ekipa, ki ji je uspelo nadzirati etapo. Vse skupaj smo načrtovali od decembra,« je bila prva izjava slovenskega asa po predstavi za kolesarske učbenike. Prve medijske obveznosti je opravil, ko so njegovi veliki tekmeci šele prihajali v cilj, saj so zaostali tri minute.

Kdor pozna Pogačarja, je vedel, kaj bo sledilo

»V Livignu sem doživel veliko lepih trenutkov. Te ceste poznam, tam opravim tudi veliko višinskih priprav,« je že pred začetkom Gira Tadej Pogačar s prstom kazal na 15. etapo, ki je imela kar 5702 višinska metra. Ekipa UAE Emirates ni ničesar prepustila naključju, čeprav je pobegnilo več kot petdeset kolesarjev, ki so si privozili tudi pet minut prednosti. Pogijevi pomočniki so si izvrstno razdelili delo preko prvih treh vzponov dneva (​Lodrino, Colle San Zeno in Mortirolo), odličen je bil znova tudi Domen Novak.

Ob vzpenjanju na predzadnji vzpon dneva, na prelaz Foscagno (15 kilometrov s 6,4-odstotnim naklonom) na 2291 metrih nadmorske višine, se je kolesar s Klanca pri Komendi počutil tako suvereno, da je opazil svojega navijača ob cesti in mu vrgel svoje kolesarske rokavice. Navijaču je polepšal dan, tekmecem pa nagnal strah v kosti. Kdor pozna Tadeja Pogačarja, namreč dobro ve, da ko odvrže rokavice, se počuti odlično. Le nekaj kilometrov zatem je zadnji pomočnik Rafal Majka opravil zadnje pospeševanje v skupini z rožnato majico, vse preostalo je zmenek z zgodovino.

Štirinajst kilometrov od ciljne črte se je Pogi podal v besno lovljenje ubežnikov, ki so imeli ob začetku napada še dve minuti in pol prednosti. Kapetani preostalih ekip niso niti pomislili, da bi se podali v lov na pobesnelega rožnatega panterja, in so dirkali le še za drugo mesto na Giru. Prvi kolesar sveta je tekmece pred seboj prehiteval drugega za drugim. Deloval je, kot da vozi motor. Spredaj pa je bil še Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), ki je pred desetimi leti dobil dirko po Italiji. Štiriintridesetletnik je pokazal vse svoje gorske sposobnosti, a napadalno razpoloženega Pogačarja ni mogel pustiti za seboj. Pogi ga je prehitel dva kilometra pred ciljem in nato v špalirju navijačev nadaljeval pot do ene najznamenitejših zmag v karieri, čeprav jih ima zdaj že 74. »Gledal sem Quintano, ko se je boril za končno zmago na Giru. Tudi sam sem takrat sanjal o tem. Prikazal je odlično vožnjo,« je znova pokazal spoštovanje do vseh tekmecev Pogačar. ​Nairo Quintana​ je na koncu na cilju zaostal pol minute in zasedel drugo mesto. »Nimam si kaj očitati, noge so bile odlične. Veliko motivacije za naprej,« potem ko ni slavil na etapi, ni bil preveč razočaran Kolumbijec. Kolesarji, ki jih je Pogačar napadel 14 kilometrov pred ciljem, so zaostali skoraj tri minute in podpisali kapitulacijo v boju za rožnato majico.

Ganna z le enim načrtom

Že dan prej je najboljši kolesar sveta spisal novo pravljico, ko je na ravninskem kronometru ob Gardskem jezeru pokazal, da v boju za skupno zmago nima pravega izzivalca. V vožnji na čas je proti svojima največjima tekmecema pridobil 45 sekund (Geraint Thomas) ter minuto in šestnajst sekund (Daniel Martinez). Mu je pa etapno zmago preprečil Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki je bil boljši za 29 sekund. »Ko sem ga gledal, sem si mislil, da se lahko borim za zmago. Vseeno je bil v drugem delu premočan, a z vožnjo sem zelo zadovoljen,« je že v soboto dobro noge ogrel Tadej Pogačar. Ganna po šesti zmagi na kronometrih Gira ni mogel skriti čustev. »Dve uri sem sedel in čakal, kaj bo pokazal Pogačar. Prevzela so me čustva. Zelo lepo je ponovno zmagati, Garda je moj drugi dom,« je na robu solza dejal Filippo Ganna, ki je v neformalnem pogovoru s slovenskim asom dejal, da je dirkal le z mislijo, da ga premaga in se mu oddolži za poraz na prvi bitki s časom na letošnji dirki po Italiji.

Že pred kronometrom je Giro zaključil Luka Mezgec, Jan Tratnik pa je dosegel sedemnajsti čas. V ponedeljek je na Giru prost dan, sledi pa nov zahteven dan v Alpah.