Premier Fico je bil drugič operiran, je danes sporočil podpredsednik vlade in njegov tesen zaveznik Kalinak. »Njegovo stanje je še vedno zelo resno. Mislim, da bo trajalo nekaj dni, da bomo videli potek razvoja njegovega stanja,« je novinarjem pred bolnišnico povedal Kalinak in dodal, da je Fico pri zavesti.

Direktorica bolnišnice v Banski Bystrici Miriam Lapunikova pa je povedala, da je Fico še vedno na oddelku za intenzivno nego, in dodala, da so mu zdravniki odstranili odmrlo tkivo, ki je ostalo od strelne rane. Pojasnila je, da je premierjevo stanje stabilno, a še vedno resno, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je medtem za torek k sebi povabila predstavnike vseh strank, da bi skušali skupaj najti rešitev za zmanjšanje političnih napetosti v državi.

Slovaška vlada je danes znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic glede poskusa atentata na premierja. Medije so še pozvali, naj omejijo razprave na svojih spletnih straneh in omrežjih, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Čaputova, ki je po napadu pozvala stranke, naj umirijo retoriko, namerava skupaj s svojim naslednikom Petrom Pellegrinijem v torek voditi srečanje s predstavniki strank glede političnih napetosti.

Moški je v sredo v kraju Handlova večkrat ustrelil slovaškega premierja, ko se je ta rokoval s privrženci po srečanju vlade. Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali. Ficovo stanje je bilo zelo hudo, vendar so ga uspeli rešiti. Trenutno ostaja na intenzivni negi. Pellegrini je v četrtek sporočil, da ga je obiskal v bolnišnici in da sta govorila.

Policija je danes preiskala dom moškega, ki so ga obtožili poskusa umora premierja. Preiskava v kraju Levice je trajala več ur, na njej pa je bil prisoten tudi obtoženec, po poročanju medijev naj bi šlo za 71-letnega Juraja Cintulo. Domnevni napadalec bo v soboto stopil pred sodnika.

Preberite tudi: Zgodovina atentatov: motivi za uboje voditeljev večinoma politični, redko osebni

Širijo se dezinformacije

Slovaška vlada je danes znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic glede poskusa atentata na premierja. Medije so še pozvali, naj omejijo razprave na svojih spletnih straneh in omrežjih. Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova pa je za torek k sebi povabila predstavnike vseh strank, da bi skušali skupaj najti rešitev za zmanjšanje napetosti v državi.

Ostri napadi na opozicijo in medije

Oglasila se je tudi evropska poslanka Monika Benova, ki je v izjavi ostro napadla slovaško opozicijo in medije. V izjavi je državljane prosila, da se pomirijo in poskušajo skupaj premagati jezo, ki jo je na njih sprožil atentat na Fica. Dejala je še, da v Evropskem parlamentu ne bodo zahtevali resolucije proti slovaški opoziciji. »Njim in medijem ne bomo očitali sovražnosti, ki jo izvajajo vsak dan od poraza na parlamentarnih in kasneje predsedniških volitvah. Zdaj pa naj si izprašajo vest in se poglejte v ogledalo. Vseeno jim ne želim nič slabega. Naj živijo svoja življenja varno in končno najdejo mir in harmonijo v sebi in v svojih dejanjih,« je bila ostra v svoji izjavi.

Iz bolnišnice so medtem sporočili, da je njegovo stanje še vedno resno, a stabilno. Kolegij zdravnikov pa se bo v ponedeljek odločil, ali stanje premiera dovolj stabilno, da bi ga iz Banske Bistrice prestavili v okoli 200 kilometrov oddaljeno Bratislavo.