Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo. V njej je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo. Zahtevala je tudi, da ICJ Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

Po besedah predstavnika Južne Afrike Vusimuzija Madonsele so takrat upali, da se bodo genocidna dejanja Izraela v Gazi ustavila. "Namesto tega se je izraelski genocid hitro nadaljeval in pravkar dosegel novo in grozljivo stopnjo," je dejal. Operacija v Rafi je "zadnji korak k uničenju Gaze in palestinskega prebivalstva", pa je na sodišču povedal odvetnik Južne Afrike Vaughan Lowe.

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu naložilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi. Ni pa mu sodišče odredilo tudi končanja vojaškega posredovanja v Gazi. Južna Afrika meni, da bi bilo to potrebno storiti.

Izrael, ki bo argumente na sodišču predstavil v petek, vztraja, da je zavezan spoštovanju mednarodnih pravnih obveznosti. Južno Afriko obtožujejo uporabe "bojevitega in napadalnega tona", njene obtožbe pa je označil za "popolnoma neutemeljene" in "moralno odvratne".