»Kolikor vem, je na srečo operacija dobro uspela in mislim, da bo na koncu preživel. Trenutno je izven življenjske nevarnosti,« je za BBC povedal Taraba. Dodal je, da je bil premier hudo poškodovan, ena krogla mu je šla skozi želodec, druga pa je zadela zapestje. Takoj zatem pa so ga odpeljali v bolnišnico in operirali.

Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je dodala, da je Fico v najboljših rokah, ki skrbijo za njegovo zdravje. »Verjamem, da se bo vse dobro izteklo. Držim pesti in želim veliko moči ne le njemu, ampak tudi zdravstvenemu osebju, ki se v tem trenutku resnično bori za njegovo življenje,«' je dejala.

Taraba je še obtožil slovaško opozicijo, češ da uporablja »lažne pripovedi« in da o Ficu govori »skoraj kot o pošasti«, češ da takšni komentarji nimajo mesta v demokraciji.

Fico je bil hudo ranjen v streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova. Osumljenca za streljanje so nemudoma prijeli, Fica pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev.

Dogodek, ki je odmeval po celem svetu, so obsodili tako domači kot tuji politiki, vključno s slovenskim državnim vrhom.

Gre za politični napad

 Med novinarsko konferenco, ki je potekala pri bolnišnici v Banski Bystrici, kjer Fica operirajo, je obrambni minister Robert Kalinak dejal, da je šlo za politični napad. »To je povsem jasno in moramo se odzvati na to,« je dejal minister, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade.

Šutaj Eštok je predstavil prve sklepe preiskave incidenta, ki po njegovih besedah kažejo na to, da se je napadalec za atentat odločil kmalu po lanskoletnih splošnih volitvah, na katerih je slavila Ficova stranka Smer-SSD.

Notranji minister je hkrati javnosti prenesel sporočila zdravnikov, ki poudarjajo, da Fico še vedno ni zunaj smrtne nevarnosti. Po dosedanjih informacijah je Fica zadelo več od skupno pet nabojev, kolikor naj bi jih izstrelil napadalec.

To priložnost pa je Šutaj Eštok izkoristil tudi za kritiko medijev in novinarjev. »Mnogi od vas ste tisti, ki ste sejali to sovraštvo,« je povedal zbranim. Podobno kritičen je bil tudi do tega, kar je opisal kot sovražni govor na družbenih omrežjih.

Zaradi poskusa atentata je napovedal sklic seje sveta za nacionalno varnost.

Fico je bil hudo ranjen v streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova. Osumljenca za streljanje so nemudoma prijeli, Fica pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev.

Dogodek, ki je odmeval po celem svetu, so obsodili tako domači kot tuji politiki, vključno s slovenskim državnim vrhom.

Napadalec naj bi vpil in ga ustrelil v trebuh

Napadalec naj bi premierju zavpil, Robo, pridi sem, nato pa večkrat ustrelil proti premierju. Fico je padel po tleh, napadalca pa so takoj prijeli. Priče so povedale, da bilo slišati več strelov in da so videli moškega, ki ga je policija pridržala. Šlo naj bi za 71-letnega moškega. Portal TA3 poroča, da je eden od strelov premierja zadel v trebuh. Po poročanu več slovaških medijev je 71-letni domnevni strelec doma iz kraja Levice, bil naj bi pisatelj, član Društva slovaških pisateljev.

Poskus atentata se je sicer zgodil v mestu v rudarskem mestu Handlova v regiji Trenčin,  kakšnih 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave. Tam se je v okviru turneje, ki je od Ficove zmage potekala po regijah države, sicer sestajala slovaška vlada.

Fica so po napadu takoj najprej odpeljali v bolnišnico v Handlovu, nato pa v Bansko Bistrico. Ko je prispel v bolnišnico v Handlovi je bil pri zavesti. Njegove življenjske funkcije naj bi bile stabilne, se je sprva poročalo, a je pozneje vlada sporočila, da se nahaja v življenjski nevarnosti.

Evropska politika šokirana

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je dejala, da je šokirana nad »brutalnostjo in neizprosnostjo« napadalca, premierju pa je zaželela hitro okrevanje. Napad na slovaškega premierja je obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ga označila za podlo dejanje. Poljski premier Donald Tusk je zaradi novice o atentatu na Fica šokiran, njegove misli so pri družini premierja, je sporočil. Šokiran je tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki pravi, da v evropski politiki ni mesta za nasilje. 

Novica je prav tako pretresla predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo in nizozemskega premierja Marka Rutteja. Napad so še obsodili generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, britanski premier Rishi Sunak in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Napadeni slovaški premier Fico ta čas sicer že četrtič opravlja funkcijo predsednika vlade. V svojem zadnjem mandatu sicer vse bolj skrbi opozicijo in civilno družbo v državi zaradi njegovih poskusov razgradnje vladavine prave. Po streljanju je največja slovaška opozicijska stranka odpovedala za danes zvečer načrtovani protest proti vladnim reformam javne radiotelevizije. Predstavniki strank se bodo še danes v parlamentu sestali, da bi razpravljali o nadaljnjem ravnanju po napadu na Fica.

Vladajoči pokazali s prstom

Medtem ko razlogi za napad storilca še niso znani, se je oglasila že vladajoča politika. Vodja Ficove koalicijske partnerice Andrej Danko iz Slovaške nacionalne stranke je za atentat na Fica obtožil spopad v družbi. Krivi naj bi bili politiki in mediji, ki so kritizirali Fica. Podobno je tudi ocenil Luboš Blaha, podpredsednik parlamenta in član premierjeve socialdemokratske stranke Smer. »Jeza, jeza, sovraštvo, to je posledica tega, kar počnete - progresivci, celotna opozicija, liberalni mediji. Zaradi vašega sovraštva se Fico bori za svoje življenje. Leta ste gojili strašljivo sovraštvo. Krivdo, ki je progresivci in vsi liberalni mediji ne bodo nikoli oprali,« je dejal Blaha.

Portret:  Robert Fico, mandatar za sestavo slovaške vlade