Ministrstvo za zdravje je potrdilo informacijo, ki smo jo pridobili na Dnevniku. S 1. marcem je začasno odvzelo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti zasebnemu zavodu Pinard iz Postojne, ki je sodeloval pri porodih na domu. Ukrep so izpeljali na podlagi strokovnega nadzora zbornice zdravstvene in babiške nege, je pojasnilo ministrstvo. Več informacij o dogajanju bo predvidoma znanih v prihodnjih dneh. Zastopnica omenjenega zavoda, ki je ponujal »obporodno oskrbo po meri ženske«, je babica Tejča Moškrič. Nekoč se je imenovala Teja Škodič Zakšek, pred časom je bila tudi predstojnica oddelka za babištvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti.

Odvzem zaradi kršenja smernic za porod na domu

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman nam je potrdila, da so se v tem primeru odločili za odvzem licence babici za eno leto. Razlog je bilo ravnanje v nasprotju s smernicami za porod na domu. Ta denimo ni primeren za nosečnice z diabetesom ali po prvem porodu s carskim rezom, smernice predvidevajo tudi, kakšno mora biti ravnanje ob zapletih. Gre za prvi odvzem licence na področju zdravstvene nege in babištva v Sloveniji. Zbornica je ravnanje zavoda Pinard sicer preverjala v več nadzorih, je pojasnila predsednica. Za zdaj so končali redni nadzor, ki so ga sprožili leta 2022.

Priporočila za porod na domu v zdravstvu že posodabljajo, a si v zbornici želijo tudi sistemske ureditve s posebnim pravilnikom. »Prizadevamo si, da bi vsaka ženska rodila varno. Gre za dvojno odgovornost, za žensko in za novorojenčka,« je dejala Monika Ažman. Rojstvo v porodnišnicah je varno, je pristavila. »Se bo pa treba dodatno prilagoditi individualnim potrebam žensk.«

Zavod že v postopku likvidacije

Ustanoviteljica zavoda Pinard je 15. aprila letos sprejela sklep, da zavod preneha z delovanjem in da se začne postopek redne likvidacije zavoda. Upniki lahko morebitne terjatve prijavijo likvidacijskemu upravitelju. Zavod je največ prihodkov ustvaril leta 2021, in sicer nekaj več kot 118.000 evrov. Lani so upadli na slabih 27.000 evrov. Na Dnevnikova vprašanja Tejča Moškrič ni želela odgovoriti.

V dolgem pogovoru za časnik Delo leta 2020 je izpostavila, da je predsednica Balkanskega združenja babic, ki ga je soustanovila (in ima sedež na istem naslovu kot zavod Pinard). Trdila je, da je edina doktorica znanosti s področja babištva v Sloveniji in da je do takrat spremljala približno 300 porodov na domu. Izvajanje porodov na domu je bilo po njenih besedah ključnih razlog, da je zapustila položaj predavateljice in predstojnice oddelka za babištvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti. »Morala sem se odločiti in odločitev je bila zelo jasna: da so porodi doma tisto, kar želim početi,« je rekla.

Najmlajša porodnica je bila stara 19 let, najstarejša 47 let. »Sicer pa zanimanje za porod doma zelo narašča,« je dodala v omenjenem pogovoru. Po njenih besedah so bile leta 2020 v Sloveniji aktivne tri babice, ki izvajajo porode na domu. Storitev je tedaj stala od 1500 do 1900 evrov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) število načrtovanih porodov na domu narašča. Leta 2018 jih je bilo 13, leta 2022 pa 73. Evidentirane porode na domu sta prijavili dve diplomirani babici, ki izvajata zasebno babiško dejavnost. Podatkov za lansko leto NIJZ še nima na voljo.

Izidi rojevanja na domu tudi tragični

Porod na domu v Sloveniji ni prepovedan, a tudi ni umeščen v javno zdravstvo. V smernicah za načrtovani porod na domu, ki jih je leta 2020 izdalo ministrstvo za zdravje, zdravniška in babiška stroka enotno odsvetujeta porod na domu, ker je manj varen od poroda v porodnišnici tako za mater kot za novorojenčka. Ministrstvo za zdravje je tudi izdalo navodilo za babice, ki vodijo načrtovane porode na domu. Pred začetkom poroda morajo med drugim stopiti v stik z bližnjo porodnišnico in enoto nujne pomoči oziroma urgentnim centrom. Ob prvem sumu zapletov so dolžne takoj poklicati pomoč in s tem omogočiti pravočasen prevoz v bolnišnico.

Tveganje, ki ga prinaša rojevanje zunaj porodnišnic, je bilo nazadnje v ospredju medijske pozornosti septembra lani. Po takratnih informacijah je otrok ob porodu na domu umrl. Na ljubljanski policijski upravi so tedaj potrdili, da poteka predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper življenje in telo. Po neuradnih informacijah naj bi bili ob porodu prisotni spremljevalka, porodna dula, in izobražena babica.

Leta 2020 je bil pod drobnogledom zaplet pri porodu na domu, pri katerem je prišlo do okvare zdravja novorojenega otroka. Vprašanja, ki se znova odpirajo ob aktualnem odvzemu dovoljenja za dejavnost zavoda Pinard, pa so bila aktualna že leta 2010. Porodnica je takrat preživela, pomagali so ji v Splošni bolnišnici Jesenice. Pred tem je doma rojevala ob prisotnosti avstrijske babice. »V bolnišnici bi tak zaplet verjetno prej prepoznali in prej ukrepali,« je ocenjevala takratna strokovna direktorica SB Jesenice Sandra Tušar. Zaplet s srečnim koncem je opozoril tudi na to, da so porodi na domu prepuščeni »trgu«, smo poročali že pred 14 leti.