Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo naredili vse, da najdejo odgovorne. Podobno je sporočil pravosodni minister Eric Dupond-Moretti. Pobeglega zapornika in njegove pomočnike namreč še vedno iščejo.

Vir pri policiji je dejal, da so umrli trije uslužbenci zapora in dodal, da so se napadalci s prizorišča odpeljali v dveh terenskih vozilih. Enega so kasneje našli zoglenelega.

Napad, ki naj bi ga izvedla skupina kriminalcev, se je zgodil okoli 11. ure po lokalnem času na cesti v kraju Incarville v bližini Rouena, od koder naj bi zapornika prevažali v kraj Evreux slabih 70 kilometrov južneje. V streljanju naj bi bil ranjen tudi eden od napadalcev.

Pariška okrožna tožilka Laure Beccuau je za britanski BBC povedala, da gre za 30-letnika, ki je bil v strogo varovanem zaporu. Prejšnji teden so ga obsodili zaradi ropa, obtožen pa je tudi zaradi ugrabitve, ki se je končala s smrtjo.

Policijski kombi so napadli okoli 11. ure na cesti v kraju Incarville v bližini Rouena. Zapornika naj bi prevažali v Evreux, slabih 70 kilometrov južneje. 

Francoski pravosodni minister Eric Dupond-Moretti je medtem na omrežju X potrdil napad in pojasnil, da se bo v kratkem sestala krizna enota. »Za iskanje teh kriminalcev bomo uporabili vsa sredstva. Odredil sem mobilizacijo več sto policistov in pripadnikov žandarmerije,« je na omrežju zapisal minister.

AFP poroča, da so se napadalci s prizorišča odpeljali v dveh terenskih vozilih. Eno so policisti kasneje našli žažgano. V streljanju naj bi bil sicer ranjen tudi eden od napadalcev. Reuters poroča, da naj bi bil zapornik povezan s tolpami v južnofrancoskem mestu Marseille, kjer divja vojna med kriminalnimi združbami, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem mamil.