V ponedeljek okoli enajste ure zvečer so v stanovanjskem naselju Zaprešić v košu za smeti našli novorojenčka. Na srečo je bil živ, star največ uro ali dve. Če bi bil na prostem le še petnajst minut dlje, mu verjetno ne bi mogli več pomagati in bi tragedija postala še večja. Na portalu 24sata so dojenčka danes obiskali v zagrebški bolnišnici Sveti Duh. »Ni več v inkubatorju. Lepo je, ima apetit, glasno joka, živahen je. Tehta 2330 gramov. Malo izgublja na teži, a tako je pri vseh novorojencih,« je pojasnila Rebeka Ribičić, vodja oddelka neonatologije. Direktor bolnišnice Igor Alfirević je potrdil, da se dojenček lepo razvija ter da je zdrav.

Čeprav novorojenček še nima uradnega imena, mu je začasnega nadelo zdravstveno osebje, ki jih je dojenček povsem očaral. Kličejo ga Ivan in sicer po pediatru Ivanu Zovku, ki ga je v ponedeljek sprejel ob prihodu v bolnišnico. »Sam mu pravim kar Srečko, saj je iz novorojenčka, ki so ga pustili v smeteh na hladnem in mokrem, v le dnevu in pol tako zelo napredoval. Vsi ga kličemo Ivan, ker so mu zdravniki in medicinske sestre nadele tako ime. Po meni, ker sem ga tiste usodne noči sprejel. Počaščen sem,« je pediater Zovko povedal za 24sata. »Prvič sem se srečal s takim primerom. V tistem trenutku nisem kaj veliko razmišljal. Osredotočil sem se na svoje delo. Vedel sem, da bo dojenček zaradi dežja in nizkih temperatur podhlajen. Nemudoma smo ga dali v inkubator,« je še opisal trenutke sprejema. Mali Ivan je v trenutku osvojil srca vseh zaposlenih, najverjetneje pa kar celega naroda. Številni so se že ponudili, da ga posvojijo, podarili so opremo zanj, denar pa želijo darovati tudi bolnišnici. »Vsi ga pestujemo in pazimo nanj. Kdorkoli ima malo časa, ga vzame v roke. Radi ga imamo. V trenutku nam je zlezel pod kožo. Dokler bo z nami, ne bo sam,« še pravijo v bolnišnici. Malega Ivana je danes sicer blagoslovil tudi duhovnik.

Mislila, da cvili mucka

V stanovanjskem naselju na obrobju Zagreba sta najstnika v ponedeljek okoli enajste ure zvečer zaslišala cviljenje, jok, ki je prihajal iz koša za smeti. Najprej sta mislila, da je morda vanj kdo odvrgel mucka. A ko sta preverila, kaj se dogaja, ju je spreletel srh. Videla sta dojenčka, zavitega v odejico. Eden je nad košem držal dežnik, drugi je poklical na pomoč. »Slišala sva jok. Mislila sva, da je nekdo odvrgel kužka ali mucko. Prijatelj se je opogumil in pogledal v smeti. Videl je v krpo zavitega dojenčka s krvavo glavo,« je za portal 24sata spregovoril eden od najstnikov. »Prvi, ki sva ga ustavila, da bi nama pomagal, naju je zavrnil, češ da to ni njegova stvar. Na pomoč nama je priskočil nekdo drug. Bil sem šokiran, nisem mogel pogledati v smeti, samo 112 sem poklical. Gospa, ki se je javila, me je vprašala, ali si upamo dojenčka vzeti ven iz koša, a smo rekli, da ne, saj ga nismo želeli poškodovati,« je še opisal.

Na kraj so prispeli reševalci in policija. Novorojenčka so odpeljali v bolnišnico, policija pa je opravila ogled kraja dogodka. »Policija preiskuje sum kaznivega dejanja poskusa težkega uboja,« je povedala Marija Goatti, tiskovna predstavnica zagrebške policijske uprave. Po našem kazenskem zakoniku je to še najbolj podobno poskusu umora. Storilcu oziroma več njih grozi dolgoletna zaporna kazen. Policija bo preiskala vse okoliščine kaznivega dejanja, mamo oziroma starše novorojenčka moškega spola pa še iščejo. Po pisanju hrvaških medijev hodijo od vrat do vrat okoliških stavb in preverjajo, ali je kdo videl ali slišal kaj sumljivega, zanima pa jih tudi, ali so v bližini živele kakšne nosečnice. Delo jim sicer otežuje dejstvo, da okolica ni pokrita z nadzornimi kamerami. Ker je bil novorojenček star šele kakšno uro ali dve – ali še celo manj! – policija ne izključuje možnosti, da se ga je znebil nekdo drug, ne njegova mama, ki je bila po porodu verjetno izčrpana. To pomeni, da je imela pomočnika.

Med ogorki in plastenkami

»Ob prvem klicu na pomoč sploh nismo vedeli, da gre za dojenčka. Na kraju smo bil v dveh minutah, fantje so nam pokazali koš, iz katerega se je slišal jok. Ocenil bi, da je bil rojen največ pol ure pred tem. Če bi bil tam le še dodatnih 15 minut, ne bi preživel, saj je deževalo in je bilo mrzlo,« je za spletni portal 24sata napete trenutke na kraju opisal zdravnik Borna Pribanić, ki je z reševalno ekipo iz zdravstvenega doma v Zaprešiću prvi prispel tja. Da so ga uspeli vzeti ven, so morali koš vzeti s stojala. Zanikal je navedbe, da je bil dojenček zavit v odejico. »Prej v nekakšno cunjo, podobno krpi za poliranje avta,« je šokiral. Koš je bil globok, poln cigaretnih ogorkov in plastenk. »Ker popkovina ni bila sterilno prevezana, smo se zato bali, da bi prišlo do sepse, a se na srečo to ni zgodilo,« je še dodal. Na novorojenčku so res našli sledi krvi, a ta ni bila posledica kake rane, temveč je ostala od popkovine in poroda. Očistili so ga s sterilnimi gazami in fiziološko raztopino. Njihov primarni cilj je bil preveriti osnovne funkcije dojenčka in ga ogreti, ker je bil podhlajen. V vsakem trenutku bi lahko nehal dihati. Dali so ga v rešilca, deset, 15 minut kasneje so ga predali kolegom v bolnišnici, kjer so ga dali v inkubator. Po njegovem mnenju je bila popkovina prerezana s škarjami za rezanje papirja. Čeravno so vajeni vsega hudega, jih je izkušnja vseeno globoko pretresla. Vedno je najhuje, ko na intervencijah naletijo na otroke. Kaj šele dojenčke.