»Krivde ne priznavam,« se je na obtožnico zaradi nevarne vožnje s povzročitvijo prometne nesreče pod vplivom drog, v kateri je umrl njegov sodelavec, odzval Ljubljančan Jošt Troha. Nesreča se je 4. novembra 2021 okoli poldneva zgodila na štajerski avtocesti na odseku med Blagovico in Lukovico blizu kraja Zgornje Loke. Takrat smo poročali, da je voznik kombija na poti iz smeri Ljubljane trčil v zadnji del tovornjaka s poljskimi registrskimi tablicami, ki je zaradi zastoja stal na odstavnem pasu. Prižgane je imel vse štiri smerne kazalce. Po navedbah tožilstva je tik pred trčenjem Troha več deset metrov z nezmanjšano hitrostjo vozil delno po odstavnem pasu, ob trčenju pa je kombi obrnilo za 90 stopinj. »Trčenje je bilo tako silovito, da je iz vozila padel 23-letni potnik, ki je zaradi poškodb na kraju nesreče umrl,« so novembra pred tremi leti sporočili z ljubljanske policijske uprave. Takrat 27-letni Troha, ki je sedel za volanom kombija, je bil lažje poškodovan, voznik tovornjaka iz Poljske pa jo je odnesel brez poškodb. Tožilstvo v primeru priznanja krivde na predobravnavnem naroku ni imelo kaznovalnega predloga, za očitano mu kaznivo dejanje pa Trohi grozi od enega do dvanajst let zapora.

Vozil pod vplivom THC

Tožilstvo obtožencu očita, da je tistega usodnega dne nesrečo povzročil pod vplivom droge THC, koncentracija te snovi ob odvzemu krvi, kar je bilo tri ure in pol po nesreči, je bila 2,6 nanograma na mililiter krvi. Tožilstvo je med različnimi dokaznimi predlogi predlagalo tudi zaslišanje mame pokojnika, čemur pa je obramba nasprotovala. Priča po njihovem naj ne bi imela nikakršnih relevantnih informacij o dogajanju tistega usodnega dne. Sta pa Troha in njegova zagovornica Alja Lukšič predlagala zaslišanje sodelavcev iz prevozniškega podjetja, za katero je tisti dan vozil kombi. Oba naj bi pričala, da Troha na delovnem mestu oziroma med službo nikoli ni kadil marihuane ter da tudi tistega jutra ni bil pod vplivom drog. Eden od njiju pa naj bi opisal še stanje vozila. Povedal naj bi, da je bil kombi v slabem stanju, da je imel neustrezne pnevmatike in da ni imel stranskega ogledala. Obramba je predlagala tudi zaslišanje sodnega izvedenca prometne stroke, ki je za ta primer pripravil izvedensko mnenje, kakor tudi zaslišanje izvedenke toksikološke stroke.

Jošt Troha doslej še ni bil pravnomočno obsojen, prav tako trenutno ni v nobenem drugem sodnem postopku. Na predobravnavnem naroku ni bilo niti pooblaščenca oškodovanca niti predstavnika Zavarovalnice Triglav, ki pa je že pred tem vložila premoženjskopravni zahtevek v višini 13.560 evrov. Obtoženi je na predobravnavnem naroku v sodni spis vložil tudi laboratorijski izvid s konca decembra lani, iz katerega izhaja, da ne uživa marihuane ali kakih drugih prepovedanih drog. Vse stranke so se strinjale, da nad glavno obravnavo bedi sodnica posameznica Katarina Vidmar