Sobotni kongres, ki je SD prinesel novo vodstvo, formalno še ni končan. Zaradi zapletov pri štetju glasov in glasovnicah za moške člane predsedstva v drugem krogu glasovanja mora stranka še vedno izvoliti sedem članov predsedstva in enega člana nadzornega odbora. O tem, kako bodo kongres, ki so ga po 16 urah v noči na nedeljo prekinili, vendarle izpeljali do konca, se v stranki še pogovarjajo. Na mizi sta za zdaj dva scenarija, bodisi volitve omenjenih članov v živo bodisi digitalno, je včeraj pojasnil Matjaž Han.

»Mi se gremo pravo demokracijo«

Ob tem je zatrdil, da je v predsedstvo že zdaj imenovanih dovolj članov, da lahko brez težav sprejemajo potrebne odločitve. Po njegovih besedah niso pod vprašajem niti rezultati volitev za druge vodstvene funkcije v stranki. »Mi se gremo res pravo demokracijo in prave volitve. Mogoče si včasih zaradi zahtevnega poslovnika in statuta malo zakompliciramo življenje, ampak takšni smo,« je dejal. Novega prvaka SD po kongresu čakata tudi poenotenje stranke in umirjanje nezadovoljstva dela članstva, ki Hanu zameri vstop v tekmo za predsednika stranke le dan pred kongresom in v njegovi izvolitvi vidi dokaz, da bo stranka nadaljevala stare prakse, zaradi katerih je pristala na izrednem kongresu.

Han odgovarja, da je lahko član »stare ekipe« zgolj po letih, a da je to prva funkcija v stranki, za katero je kandidiral. »So pa bili nekateri tudi v dosedanji ekipi podpredsedniki,« je poudaril in se s tem med drugim obregnil ob vodjo poslanske skupine in svojega protikandidata Janija Prednika, ki je bil v soboto do Hana kritičen. Han sicer zagotavlja, da kritične glasove sliši, a da obenem verjame, »da smo zmožni z dobrim pogovorom in razdelitvijo nalog stranko narediti močno«. Glede rezultata na evropskih volitvah pa je dejal, da pričakuje enega poslanca, »a če dobimo dva, bomo vriskali od sreče«. Že danes se bo sestal s poslansko skupino in premierjem Golobom. »Pogovarjala se bova o sodelovanju, verjemite mi, tukaj izkušnje imam,« je zatrdil. Če mu bo ponujeno podpredsedniško mesto v vladi, bo ponudbo zavrnil, ker da naj ima vlada vsaj eno podpredsednico. Zdaj to funkcijo zaseda ministrica Tanja Fajon, lahko pa bi jo tudi podpredsednica SD in pravosodna ministrica Andreja Katič.