Slovenske rokometašice so v soboto z 32:14 (17:8) premagale Paragvaj, v zadnji tekmi olimpijskih kvalifikacij v Neu-Ulmu pa so si z zmago proti Črni gori s 30:26 (14:11) dokončno zagotovile igranje v Parizu. To bo tudi prvi nastop na olimpijskih igrah katere koli slovenske ženske ekipe do zdaj, v Parizu pa bodo igrali tudi slovenski rokometaši. V prvi sobotni tekmi so Nemke z 28:24 premagale Črnogorke, kar je pomenilo, da bi slovenski ekipi v zadnji tekmi turnirja v Neu-Ulmu za uvrstitev na olimpijske igre zadoščal že neodločen izid, če bi v soboto Paragvaj premagale z najmanj sedmimi goli razlike. Svojo nalogo so opravile z odliko, saj je Nataša Ljepoja že v 11. minuti zadela za 9:2, do konca tekme pa je razlika le naraščala. Največja je bila nekaj minut pred koncem tekme, ko je bilo 30:11. S šestimi goli se je izkazala Tamara Mavsar, po štiri so dosegle Tjaša Stanko, Ana Abina, Alja Varagić in Ema Hrvatin. Izpostaviti kaže tudi 16 obramb Maje Vojnović.

»S takšnim pristopom verjamem v zmago proti Črni gori,« je bil s sobotno predstavo svojih izbrank zadovoljen Dragan Adžić, selektor slovenskih rokometašic, ki je svoje največje uspehe na reprezentančni klopi dosegel na klopi Črne gore. Z njo je bil leta 2012 drugi na olimpijskih igrah v Londonu, istega leta pa v Beogradu še evropski prvak. »Vseh 60 minut smo imeli tekmo pod kontrolo, kar ni preprosto, to pa veliko govori o psihični stabilnosti ekipe. Ključ do zmage je bila naša obramba, vključno z obema vratarkama. Vedno je obramba tista, ki prinaša uspeh, in veseli me, da se je to potrdilo, če pa bi imeli še malce boljšo realizacijo, bi bila tekma odločena že po koncu prvega polčasa,« je bil Adžić s predstavo svojih izbrank še bolj zadovoljen po današnji tekmi.

Vodile od prve ​do zadnje minute

Že v prvi minuti se je kot prva med strelke vpisala Elizabeth Omoregie, do edinega izenačenja na tekmi pa je prišlo v tretji minuti, ko je bila iz sedmih metrov za Črno goro uspešna Matea Pletikosić. Sledila sta dva zaporedna gola Ane Gros, slovenska prednost pa bi bila ob polčasu lahko še višja, če v črnogorskih vratih ne bi bilo 34-letne vratarke iz Slonokoščene obale Armelle Attingre. Svoj prvi gol iz igre so Črnogorke dosegle šele v 12. minuti, ko je za 4:5 zadela Dijana Mugoša.

Drugi polčas se je začel z novim golom Črnogork s sedmih metrov, toda po dveh zaporednih golih Omoregiejeve je bilo v 35. minuti 17:13 za slovenske rokometašice, ki so še naprej odlično igrale v obrambi. Črnogorke so le s težavo prišle do strelov z razdalje, za nameček je v slovenskih vratih svoj dan imela tudi Amra Pandžić. V nadaljevanju tekme se je v napadu razigrala Tjaša Stanko, ki je s tremi zaporednimi goli poskrbela za slovensko vodstvo s 25:18, do konca tekme pa je bilo le še deset minut. Pot v Lille, kjer bo potekal olimpijski turnir, je bila tako zagotovljena, končni izid pa je postavila Mavsarjeva.

Že himno so pele glasneje od Črnogork

»Ob predvajanju himne pred tekmo smo bile glasnejše od Črnogork in že takrat se je čutila neverjetna energija, svoje so dodali še navijači. Vesela sem, da smo zdržale ta pritisk in da smo vseh 60 minut igrale zelo zrelo, korak za korakom, in da smo to razliko zadržale do konca,« se je uvrstitve v Pariz veselila Amra Pandžić, ki je bila proglašena za najboljšo slovensko igralko tekme s Črno goro.

Francija kot gostiteljica je imela nastop na olimpijskih igrah že zagotovljen, ob njej pa še Danska, Norveška, Južna Koreja, Angola in Brazilija, v kvalifikacijah pa so si ga zagotovile še Madžarska in Švedska na turnirju v Debrecenu, Španija in Nizozemska na turnirju v Torrevieji ter Nemčija in Slovenija v Neu-Ulmu.