Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Wujiangu dokazala, da je na začetku sezone nepremagljiva. Od kvalifikacij do finala je edina osvojila vse vrhove ter se prepričljivo veselila 43. zmage v svetovnem pokalu, 27. v težavnosti. V finale se je na Kitajskem z osmim izidom polfinala uvrstila tudi Mia Krampl, ki je zasedla osmo mesto. Luka Potočar je bil v kvalifikacijah 26., tekmovanje pa je sklenil s 15. mestom v polfinalu.

V finalu je šla Korošica zadnja v steno ter še enkrat potrdila, zakaj je najboljša in najbolj vsestranska športna plezalka. Najboljša slovenska športnica je kot edina osvojila vrh smeri. Domačinka Zhilu Luo je na drugem mestu odnehala šest oprimkov nižje v steni, z dosežkom 44+, tretja Chaehyun Seo iz Južne Koreje je segla po višini 43+.

Naslednjič na tekmo čez dobra dva meseca

»Za mano je tudi sanjski začetek sezone v težavnosti. Upala sem, da bom formo, ki sem jo pokazala v balvanih, pokazala še v težavnosti. Ne morem pa reči, da je bilo pričakovano. Vedela sem, da je moja forma fantastična, ampak nikoli ne moreš tega stoodstotno pričakovati. Nisem le jaz trenirala čez zimo, konkurenca je močna, vseeno sem morala dobro odplezati in nisem smela delati napak,« se je veselila Janja Garnbret. »V finalu sem smer plezala tekoče, nisem se nikjer zatikala ali da bi iskala drugačne rešitve od tega, kar sem imela v glavi. Ko sem začela plezati, mi je bilo vse jasno. Nastopala sem z užitkom. Plezala sem tako, kot bi si želela plezati vsako smer. Smer mi ni bila pretirano težka, vseeno pa je bila težja od kvalifikacij in polfinala,« je dejala 25-letna olimpijska prvakinja iz Tokia.

»Na Kitajskem sem dobila vse, kar sem iskala. Potrdila sem formo, ki sem jo kazala na treningih, v balvanih in težavnosti. Zelo sem zadovoljna s formo, tudi mentalno sem tam, kjer si želim biti. Glava je delala fantastično. Potrditev imam, zdaj pa se veselim, da bom šla domov in še malo trenirala, da se še močnejša vrnem na svetovni pokal v Innsbrucku,« je za konec napovedala Garnbretova, ki bo imela več kot dva meseca tekmovalnega premora. Tekmi svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju na avstrijskem Tirolskem bosta namreč med 25. in 30. junijem. To bosta hkrati zadnji preizkušnji Slovenke pred avgustovskim olimpijskim nastopom v Parizu.

Dva svetovna rekorda

»Z izkupičkom moramo biti zadovoljni. V kvalifikacijah je Janja svoje delo opravila z odliko, Mia in Luka pa sta se v polfinale uvrstila težje, kot smo pričakovali. V polfinalu je bila Mia precej boljša, Luka pa je plezal nekako srednje, kar ni zadostovalo za finale. Če pogledamo drugače, so bili na tekmi pred Luko le štirje športni plezalci, ki bodo tekmovali na olimpijskih kvalifikacijah, medtem ko drugi v Pariz zaradi izpolnjenih kvot ne morejo. V finalu je Janja potrdila svojo odlično formo. Bila je zelo suverena. Mii je zmanjkalo nekaj napadalnosti, a ima do olimpijskih kvalifikacij še nekaj časa,« je nastope slovenskih športnih plezalcev ocenil slovenski selektor Gorazd Hren.

»Moje plezanje v finalu ni bilo odlično, saj nisem dala vsega od sebe. Bilo pa je na zelo visoki ravni, saj sem imela pravi pristop. Manjkala je pika na i. Ker vem, da še nisem v najboljši formi, sem lahko pred nadaljevanjem sezone optimistična,« se zadovoljna vrača domov Mia Krampl.

V Wujiangu je potekal tudi svetovni pokal v hitrostnem plezanju. Kvalifikacije je zaznamoval Američan Sam Watson, ki je kar dvakrat izboljšal svetovni rekord. Prvič je najboljši izid vseh časov popravil za pet stotink (4,85), drugič pa za dodatnih šest stotink (4,79). Watson je moral v velikem finalu priznati premoč Kitajcu Wu Pengu, ki je ubranil lansko zmago. Pri ženskah je bila v hitrostnem plezanju najboljša Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je bila v finalu boljša od rojakinje Natalie Kalucka. V težavnosti je bil pri moških najboljših Britanec Toby Roberts, ki je ugnal trojico Japoncev – Taiseija Homa, Sorata Anrakuja in Zenta Murašito.