Festival bo gostil najprestižnejša imena iz sveta gastronomije in enologije ter razkril skrivnosti številnih uspešnih zgodb, med katerimi je tudi tista enega najbolj priznanih regionalnih poslovnih voditeljev – legendarnega lastnika makedonske vinske kleti Tikveš, Svetozarja Janevskega.

O svojem gastronomskem potovanju bosta v Rovinju spregovorila tudi Matija Bogdan, izvršni kuharski mojster skupine Aminess in Ante Udovičić, vrhunski kuhar, ter znani televizijski obraz. Zakaj pogosto spregledamo pomembnost kakovostnih tradicionalnih restavracij, bo osrednja tema razprave, ki jo bodo vodili David Skoko - Ribarev sin, Vesna Miletić iz legendarne restavracije Tač, ter eden najbolj cenjenih hrvaških kuharskih mojstrov Hrvoje Zirojević. Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolanja, pa bo skupaj z ostalimi udeleženci panela »Lokalna kuhinja kot turistična atrakcija«, delil svoje misli o tem, ali lahko lokalna kuhinja postane turistična znamenitost in kako kakovostno pozicionirati avtohtone lokalne izdelke.

Uspešna imena domače in regionalne gastronomske scene

Iz Ljubljane v staro Tobačno tovarno prihaja tudi Jorg Zupan, slovenski kuharski mojster, ki je lani zaprl restavracijo s Michelinovo zvezdico in odprl novi bistro AFTR, ki je prava osvežitev na slovenski kulinarični sceni. Jorg Zupan bo na panelu v pogovoru z Gašperjem Puhanom, podpredsednikom evropskega združenja JRE, ter Gregom Repovžem, lastnikom Gostilne Repovž, razkril skrivnost slovenske kulinarične scene.

Hkrati bo Weekend Food Festival razkril tudi skrivnosti uspeha beograjske gastronomske scene, o kateri bodo spregovorili Goran Kovačević iz Atoll Hotel Managementa, Dimitrije Acevski, izvršni kuhar v skupini Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni direktor Hilton Hotela, in Saša Pejić, izvršni direktor skupine BQ Restaurant v katero spada tudi priljubljeni Lafayette.

Iz Srbije prihaja tudi Nevena Veselinović, nutricionistka in ustanoviteljica edinstvenega koncepta trajnostnega življenja in prehrane Veganluk, ter pionirka na področju promocije celovite rastlinske prehrane.

Iz Nemčije bo prišel Maximilian J.W. Thomae, ustanovitelj moderne turške kuhinje, ki že 25 let gradi svojo kariero v Turčiji, kjer ga vsak dan znova očara raznolikost turških okusov in vonjav. Danes je Maximilian eden najbolj znanih kuharskih mojstrov tako v Turčiji kot tudi v svoji rodni Nemčiji in v Rovinj prihaja, da razkrije skrivnosti turške kuhinje.

Obiskovalcem festivala bo omogočen prost vstop, da lahko uživajo v edinstveni ponudbi in promociji lokalnih ter mednarodnih jedi. Odlične delavnice, kot je na primer tista, na kateri bosta Ante Pižić in Alen Bibič pripravila pravo skradinsko rižoto, pa so le del kulinaričnega spektakla, ki se bo odvil na letošnjem Weekend Food Festivalu.