Že pred dobrimi tremi tedni je Tomas Globočnik, vodja slovenskih biatlonskih reprezentanc, v pogovoru za Dnevnik nakazal, da bi lahko prišlo do menjave na trenerskem mestu, saj v vodstvu panoge niso bili najbolj zadovoljni s sezono. »Do določenih sprememb bo zagotovo prišlo, nekaj se v tej smeri že pogovarjamo in računamo, da bomo do sredine aprila že imeli trenerske ekipe za novo sezono. Odprte so vse možnosti,« je takrat dejal Tomas Globočnik.

Gross: Vzroki so bili finančne narave

Še pred današnjim uradnim sporočilom panoge biatlon pri SZS se je za Traunsteiner Tagblatt v sredo razgovoril Gross, ki je na čelo slovenske reprezentance prišel predlani. Pred tem je bil nekdanji odlični biatlonec štiri leta trener avstrijske reprezentance, med letoma 2010 in 2015 je vodil nemško žensko reprezentanco, do odhoda v Avstrijo pa je bil tri leta trener v Rusiji. »Naredili smo velik korak naprej. Anamarija Lampič, ki je šele drugo sezono biatlonka, je 17. v svetovnem pokalu, med fanti je bil Jakov Fak 24., pa čeprav je izpustil številne tekme. Lovro Planko je 40. in prvič v karieri se je prebil med deseterico. Fak in Miha Dovžan po različnih statistikah sodita v najzanesljivejšo deseterico na strelišču. V pokalu narodov smo z enajstega napredovali na deveto mesto in imamo pet tekmovalcev s pravico nastopa v sezoni 2024/25. Dekleta so napredovala kar pet mest in so 11., tudi po zaslugi Lampičeve, ki je bila z izjemo ene tekme vedno v točkah svetovnega pokala in je najhitrejša tekačica. Velik napredek so pokazale tudi štafete,« je za bavarski časnik povedal 53-letni nemški trener Ricco Gross, ki je bil prepričan, da bo slovensko ekipo vodil do olimpijskih iger v Italiji, ki bodo čez dve leti.

»Vendar mi zveza pogodbe ni podaljšala. Rekli so mi, da je vzrok finančni, ali drugače povedano, da si me ne morejo več privoščiti. Za prekinitev sodelovanja sem izvedel pred veliko nočjo, kar je zelo slab termin, saj je pri drugih reprezentancah bolj ali manj že vse zasedeno, a je, kar je in poiskati bom moral druge možnosti,« je še dejal Gross, ki se med številnimi odličji, ki jih je osvojil v svoji bogati športni karieri, lahko pohvali tudi z osmimi kolajnami na olimpijskih igrah.

Na strani Grossa so številke

V zadnji sezoni pred prihodom Grossa na čelo slovenske reprezentance je bil najboljši posameznik v svetovnem pokalu Fak na 50. mestu, do točk so sicer prišli še Dovžan (80.), Klemen Bauer (86.), Rok Tršan (93.) in Planko (101.), vendar je šlo bolj za drobtinice, v ženski konkurenci je bila Polona Klemenčič na 99. mestu z osmimi točkami. Lani je bil recimo Fak 19., letos 24., Vidmar 40. (64.), Dovžan 70. (61.), Alex Cisar 51., Tršan 83. in Planko 84. (40.), kar je bilo največ tekmovalcev s točkami v svetovnem pokalu v zadnjih 15 letih. V ženski konkurenci je bila predlani najboljša Polona Klemenčič na 28. mestu (63.), Lampičeva je bila v svoji prvi biatlonski sezoni 48., letos že 17., prvič pa je do točk prišla Repinčeva, ki je bila na koncu 85. Do letošnje sezone so bile zadnjič tri Slovenke pri točkah svetovnega pokala v sezoni 2015/16, vendar je bila Teja Gregorin na 46. mestu, Andreja Mali in Anja Eržen pa sta si delili 98. mesto. Morda še to, končno 17. mesto Lampičeve je najboljša uvrstitev po sezoni 2013/14, ko je bila Gregorinova trinajsta.

»Gross je v zadnjih dveh letih opravljal vlogo glavnega trenerja reprezentance A, pri čemer je prispeval svoje znanje in izkušnje k razvoju naših biatloncev. Kljub prizadevanjem in trdemu delu vseh vpletenih je vodstvo panoge ocenilo, da so bili cilji glede dosežkov in sistema dela postavljeni zelo visoko in da ni bil dosežen pričakovani napredek,« so v sporočilu za javnost med drugim zapisali v panogi biatlon pri SZS. »Razlog so dodana vrednost glede na vložek panoge in doseženi cilji,« je še dodal Globočnik, ki ni bil dosegljiv za kakšne konkretnejše odgovore. Je pa potrdil, da je prvi kandidat za trenersko mesto Janez Marič, ki je bil glavni trener moške ekipe že pred prihodom Grossa, vendar bo o tem razpravljal zbor za biatlon pri SZS. Predvidoma 25. aprila. x