»Ta incident je bil huda napaka,« je dejal načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi o napadu. Dodal je, da se to ne bi smelo zgoditi, napad pa je po njegovih besedah posledica »napačne identifikacije« ponoči. Ob tem se je opravičil za nenamerno škodo, ki so jo povzročili članom humanitarne organizacije.

Organizaciji World Central Kitchen se je za napad, v katerem je umrlo sedem humanitarnih delavcev, opravičil tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. Kot je sporočil v torek, je govoril z vodjo organizacije Josejem Andresom in mu izrazil globoko žalost in iskreno opravičilo zaradi tragične izgube življenj.

Premier Benjamin Netanjahu je pred tem priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil pa je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad, o katerem bodo uvedli preiskavo. »To se v vojni dogaja ... storili bomo vse, da se to ne bo več ponovilo,« je dodal.

Humanitarna organizacija je v torek sporočila, da je bil konvoj z njenimi sodelavci, med dostavo pomoči v hrani za ljudi na območju Gaze tarča napada. V njem so bili ubiti humanitarni delavci iz Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, Palestine ter dvojna državljanka ZDA in Kanade. Naznanila je tudi, da začasno prekinja svoje dejavnosti v Gazi.

Organizacija, ki sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, je ob tem incident označila za tragedijo in ponovila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča napadov.