»Fantje so pokazali eno izjemno človekoljubnost. Jaz sem jim rekla, da so lučka človečnosti in seveda iskrena zahvala za to plemenito dejanje ne bo odveč,« je na dogodku poudarila Pirc Musar. Pri tem se je zahvalila tudi njihovim staršem, ki so fante vzgojili v »takšne človekoljubne ljudi«.

Predsednica se je Maju Debevcu, Jerneju Kolmanu, Maju Končanu, Maju Josipoviću, Matiji Zemetu in Aljoši Rusu zahvalila za njihovo pogumno in plemenito ravnanje in jim izročila priznanje, in sicer zahvalo predsednice republike za plemenito dejanje, za dejanje nesebične pomoči, zgled poguma in plemenitega ravnanja, kot prispevek k boljšemu jutri.

V za javnost zaprtem pogovoru z dijaki, starši in ravnateljem je predsednica poudarila, da jo taka dejanja navdajajo z upanjem, da bodo mlajše generacije sposobne zgraditi prijaznejšo in bolj povezano družbo, so sporočili z njenega urada.

Fantje so konec februarja na železniški postaji v Celju rešili življenje moškemu s srčnim zastojem. Do gospoda, ki je potreboval pomoč, so pristopili in poklicali na številko 112. Na podlagi usmeritev operaterja so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Eden od njih je tudi v nadaljevanju pomagal reševalcem.