Na finski šoli v predmestju Helsinkov je danes dopoldne komaj 12-letni učenec streljal na sošolce in tri ranil. Kasneje so sporočili, da so bile poškodbe enega izmed ranjenih otrok tako hude, da je umrl. Finska policija je že sporočila, da so 12-letnika pridržali, preostala dva ranjena otroka pa zdravijo v bolnišnici. Tudi ranjena otroka naj bi bila huje ranjena.

Strelski napad se je odvil v osnovni šoli v naselju Vantaa, ki jo obiskuje približno 800 učencev od prvega do devetega razreda. »Neposredne nevarnosti ni več,« je ravnateljica Sari Laasila zagotovila novinarjem agencije Reuters. »Samo predstavljam si lahko bolečino in zaskrbljenost, ki jih doživljajo družine,« se je prek družbenega omrežja X oglasila finska notranja ministrica Mari Rantanen.

Dvanajstletnik je po streljanju pobegnil, nazadnje pa so ga izsledili na severu Helsinkov. Pri sebi je še vedno imel pištolo, policistom pa se je mirno predal.

Starši osnovnošolcev so finskim medijem povedali, da je 12-letnik streljal v učilnici, je poročal BBC.

Motiva za streljanje finske oblasti zaenkrat še ne razkrivajo, strelski incident pa je v finski javnosti obudil boleče spomine na tragediji v izobraževalnih ustanovah izpred več kot petnajst let. Leta 2007 je 18-letnik v srednji šoli v bližini Helsinkov s polavtomatsko pištolo SIG Sauer umoril šest dijakov, šolsko medicinsko sestro, ravnatelja, nazadnje pa je vzel življenje še sebi. Leto kasneje je na univerzi na severozahodu Finske moril tudi 22-letni študent, ki je s polavtomatsko pištolo Walther P22 ubil devet študentov in enega zaposlenega. Tudi on si je nazadnje sodil sam.