Odločitev o odstopu neizvoljenega predsednika vlade sledi srečanju Caricoma na Jamajki, ki se ga je virtualno udeležil tudi Henry. Voditelj obubožane otoške države se namreč trenutno nahaja na Portoriku, potem ko mu razmere na Haitiju niso dopuščale vrnitve domov.

Predsednik Gvajane, ki trenutno predseduje Caricomu, Ali je najavil dogovor o mirni predaji oblasti. S tem namenom bodo oblikovali sedemčlanski svet, ki bo imenoval novega začasnega premierja. Prehodna oblast bo med drugim zadolžena za organizacijo prvih volitev po letu 2016.

ZDA so se medtem na srečanju Caricoma zavezale, da bodo povečale finančno podporo večnacionalni varnostni misiji pod vodstvom Kenije na Haitiju, in sicer za 100 milijonov dolarjev. Sodišče v afriški državi je sicer nedavno ustavilo načrtovano napotitev približno tisoč kenijskih policistov v karibsko državo.

Višina ameriškega prispevka bo tako znašala 300 milijonov dolarjev oziroma dobrih 274 milijonov evrov, je na srečanju napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken in dodal, da bodo ZDA ob tem Haitiju namenile tudi dobrih 30 milijonov evrov humanitarne pomoči.

Za omenjeno misijo je bilo sicer po podatkih Združenih narodov doslej zbranih le slabih deset milijonov evrov, saj ameriški kongres še ni sprostil obljubljenih sredstev.

Kenijski sekretar za zunanje zadeve Korir Sing'oei pa je danes sporočil, da bo Kenija začasno ustavila načrte za napotitev policije na Haiti v okviru mednarodne varnostne misije (MSS) pod okriljem ZN. »Okoliščine so se temeljito spremenile zaradi popolnega razpada javnega reda in miru ter posledičnega odstopa haitijskega predsednika vlade. Brez politične uprave na Haitiju ni nobene podlage, na kateri bi lahko temeljila napotitev policije, zato bo vlada počakala na vzpostavitev nove ustavne oblasti na Haitiju, preden bo sprejela nadaljnje odločitve o tej zadevi,« je pojasnil.

V odzivu na odločitev Kenije pa so ZDA sporočile, da ne vidijo nikakršnih razlogov za preložitev misije na Haitiju.

Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp, razmere v prestolnici pa so se še posebej zaostrile v zadnjih tednih. Zaradi nasilja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) notranje razseljenih okoli 362.000 Haitijcev, od tega več kot polovica otrok.