»Mnogi me sprašujejo: kako lahko pomagam? Če hočete zares premagati Putina, morate postati inovativni, prenehajte biti dolgočasni. Putinu ne morete do živega s še eno resolucijo ali s še enim paketom sankcij, ki niso nič drugačne od prejšnjih. Ne morete ga premagati, če mislite, da je človek načel, morale in pravil,« je dejala Julija Navalna na zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu v desetminutnem govoru, ki so ga poslanci prekinjali s številnimi aplavzi.

Julija Navalna je podobno kot številni evropski voditelji za smrt soproga obtožila Putina in njegov režim. Ta obtožbe zavrača, enako tudi pozive iz Evrope o neodvisni preiskavi smrti Navalnega. Takšno zahtevo je včeraj ponovilo več vodij političnih skupin v evropskem parlamentu.

Vdova Navalnega je tudi povedala, da bo njegov pogreb jutri v Moskvi. »Pogreb bo v petek in nisem še prepričana, ali bo potekal mirno ali pa bo policija aretirala tiste, ki se bodo prišli poslovit od mojega soproga,« je dejala.

Predstavniki Navalnega so pred tem sporočili, da bo pogrebna slovesnost opoldne po našem času v cerkvi v moskovskem okrožju Marin, pokopali pa ga bodo na pokopališču Borisov. Pred tem je v torek predstavnica Navalnega Kira Jarmiš dejala, da ne najdejo pogrebnega zavoda, ki bi bil pripravljen opraviti obred, ker da so jim oblasti to prepovedale. Predstavnik fundacije Navalnega pa je rekel, da so pogreb sprva načrtovali za danes, ko pa ima Putin v parlamentu govor o stanju v državi.