Pozno popoldne sta se, kot smo izvedeli, dobila na sestanku, na katerem mu je predstavila podobnosti iz poročila o morebitnih nepravilnostih pri poslu. Izjav v zvezi s tem ne daje.

Danes je sicer potekel rok za oddajo, ki ga je ministrica premierju obljubila pretekli teden. Na vsebino poročila še čakamo, je pa že v začetku februarja notranja analiza pravosodnega ministrstva pokazala, kaj vse je šlo pri nakupu stavbe narobe – med drugim:

- da je možno, da so posel vodili po meri prodajalca, torej koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja;

- da je bil rok za predložitev ponudb izjemno kratek: razpis je ministrstvo objavilo 23. junija lani, rok za ponudbe pa se je iztekel 7. julija:

- da je na nepravilnosti in nedoslednosti v dokumentih opozarjalo več uslužbenk ministrstva;

- da je bila stavba na Litijski že marca razpoznana kot možna lokacija za umeščanje sodišč, torej še pred razpisom za informativno zbiranje ponudb.

Nova izmera stavbe na Litijski: še 1000 kvadratnih metrov več

Včeraj smo objavili novo izvedeniško mnenje geodeta Branka Kovača, ki ga je naročilo pravosodno ministrstvo, plačal pa prodajalec Sebastjan Vežnaver: stavba na Litijski po novem meri kar 6.258,3 kvadratnega metra.

To je za več kot tisoč kvadratnih metrov več, ko je zapisano v kupoprodajni pogodbi med ministrstvom in Vežnaverjem – tam je bila izmerjena velikost izmerjena 5.126,9 kvadratnega metra. Glede na cenitveno poročilo, pod katero se je decembra 2023 podpisal Anton Rigler, a se je pozneje izkazalo, da je cenitev naredila njegova kolegica Breda Zorko, pa je nepremičnina zdaj večja celo za 1.600 kvadratnih metrov; Rigler oziroma Zorko je namreč velikost nepremičnine postavil pri 4.603,5 kvadratnega metra.

Če bi torej kupnino, 7.690.350 evrov, razdelili na ceno za kvadratni meter po meritvah Rigler/Zorko, bi ta znašala 1.600 evrov. Vežnaver jo je prodal za 1.500 evrov, zdaj pa je kvadratni meter vreden »le« še 1.228,9 evra.

Ali bo po predaji poročila Švarc Pipanova odšla z mesta ministrice, še ni znano. Po naših podatkih ministrica ostaja pri ustnem obvestilu o odstopu. Je pa pretekli ponedeljek za RTV Slovenija dejala, da se je Golob strinjal, da zaradi razčiščevanja afere zaenkrat ostane na položaju, predvidoma še dva do tri tedne.