Po dogodku so prijeli osem osumljencev, poklicno združenje civilne garde AUGC pa je incident označilo za »morilski napad«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Incident se je zgodil v petek zvečer, ko je policijski čoln s šestimi ljudmi na krovu opravljal pregled. Poleg ubitih pripadnikov civilne straže sta bila huje poškodovana dva policista, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Državna tožilka v Cadizu Ana Villagomez, pristojna za obravnavo tihotapljenja mamil, je razmere opisala kot »alarmantne in brez nadzora«. Na območju je ogromno čolnov, ki jih uporabljajo mamilarske tolpe in trgovci z ljudmi tako rekoč nemoteno, je dejala za tiskovno agencijo Europa Press.

Dogodek je sprožil veliko ogorčenje javnosti, združenje AUGC pa je notranjega ministra Fernanda Grande-Marlaske pozvalo k odstopu. Obtožujejo ga, da ni zagotovil dovolj sredstev za boj proti trgovini z mamili. Grande-Marlaska je danes obiskal prizorišče in dogodek označil za atentat. Obljubil je »ničelno toleranco« v prizadevanjih za zaustavitev trgovine z mamili.

Premier Pedro Sanchez je v objavi na omrežju X zapisal, da globoko obžaluje smrti, medtem ko je kraljeva družina države na družbenem omrežju sporočila, da je globoko užaloščena.

Španija je glavna tranzitna točka za narkotike, ki prihajajo v Evropo iz Severne Afrike. V morju pred Cadizom pa večkrat prihaja do incidentov s trgovci z mamili ter večjih zasegov mamil.