Fajon pravi, da je stranka SD pod hudim pritiskom, da letijo obtožbe in kritike, zato terja nakup pravosodne palače vrsto odgovorov. Vsi, ki so bili vpleteni v nakup, morajo odgovarjati, pravi. Je pa kritična do blatenja članstva SD.

Klemnu Žibertu se zahvaljuje, da je odstopil, ker da je s tem razbremenil stranko. Še enkrat je bila kritična do tistih, ki iščejo krivdno odgovornost pri nakupu stavbe na Litijski.

Od večernega sestanka na ministrski ravni s premierjem Golobom pričakuje pogovor o krepitvi zaupanja v koaliciji. 

SD je za ponedeljek sklicala konferenco: pozive vodstvu, naj odstopi, bo prepustila organom stranke, ki o tem odločajo. Odstopila ne bo, pravi.

Iskrice med poslanci SD in Gibanja Svoboda pravi, da so te normalne. Na seji komisije za nadzor javnih financ, ki so jo sklicali prav zaradi nakupa Litijske, je vodja poslancev SD Jani Prednik Švarc Pipan očital, da je ena od glavnih osumljenk pri tem poslu, sedaj pa da je spregledala kot Esmeralda. Švarc Pipan je Predniku zaradi teh namigov zagrozila s tožbo.

Fajon o morebitnem odhodu SD iz koalicije ni povedala nič konkretnega. Si pa želi, da bi koalicija zdržala do konca mandata.

O izjavi premierja Goloba, da bo naslednji teden začel iskati novega pravosodnega ministra, ki sicer sodi v kvoto SD, pravi, da se bodo o tem pogovorili skupaj. O nadaljnjih korakih pa da se bodo še pogovarjali.

Glede dejstva, da poslanci SD ne podpirajo Zakona o digitalni vključenosti ministrice Emilije Stojmenove Duh iz kvote Gibanja Svoboda, ocenjuje, da to ni metanje polen pod noge.

O obtožbi kirurga Erika Breclja, da SD pleni po zdravstvu, pravi, da je izjava groba in nesprejemljiva.

Spora med večino poslanske skupine Levice in Mihom Kordišem ni komentirala.

Preberite tudi: Pestro dogajanje v SD

Potem ko je premier Golob sprejel odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki naj bi odšla prihodnji teden, in je glavni tajnik stranke SD Klemen Žibert odstopil, razmere v stranki in koaliciji pojasnjuje predsednica SD Tanja Fajon.

Fajon in celotno vodstvo stranke SD je več kot teden dni pozivalo predsednika vlade Roberta Goloba, naj zaradi objektivne odgovornosti odslovi njihovo ministrico, medtem pa je predsednica stranke Žibertov odstop že sprejela. Njegovega naslednika bi lahko izvolili marca na kongresu stranke.

Komentar Darijana Koširja:  Ministrici je potekel čas